Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu un mesaj de apărarea a independenței sistemului judecătoresc, în urma declarațiilor făcute de fostul Procuror General, Valeriu Gurbulea, într-un interviu acordat pentru sputnik.md.

Fostul procuror a declarat în interviu că, din toate structurile de stat din țara noastră, sistemul judecătoresc este cel mai corupt. Potrivit lui, valoarea medie a mitei pe care o ia un judecător în Republica Moldova pentru „a rezolva" un caz în instanță este echivalentă cu salariul anual al acestuia.

Judecând după "tarifele" din sistemul judecătoresc, un magistrat își poate asigura un trai liniștit la bătrânețe "rezolvând" două-trei cazuri. Ispita e mare și solicitările de a rezolva o problemă sau alta în instanță tot sunt multe. Sunt departe de gândul că toți judecătorii sunt corupți, dar cred sincer că sistemul judecătoresc este unul dintre cele mai corupte din Republica Moldova", a declarat Valeriu Gurbulea, citat de sputnik.md.

CSM a apreciat aceste declarații ca fiind de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judecătoresc al Republicii Moldova, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor. Potrivit instituției, în interviu nu au fost menționate date concrete referitor la un caz de corupție a unui judecător, dar date generale și presupuneri, fapt care nu inspiră credibilitate și seriozitate.

În context, CSM a invitat societatea civilă să sesizeze Inspecția judiciară, în legătură cu activitatea judecătorilor, care manifestă acțiuni concrete de neglijență profesională.

Valeriu Gurbulea a exercitat funcția de Procuror General în perioada februarie 2007 – octombrie 2010. 

Candidatura lui Gurbulea fusese propusă de Marian Lupu, Președinte al Parlamentului la acel moment.

Înainte de a deveni Procuror Genral, Gurbulea a fost prim adjunct al Procurorului General, iar anterior a mai activat ca secretar al Consiliului Suprem de Securitate. 

Potrivit unor surse, Gurbulea este cumătru cu actualul Procuror General, Eduard Harunjen, dar și cu Nicolae Chitoroagă, actualmente şeful Procuraturii pentru combaterea crimei organizate şi cazuri speciale.

Recent, numele lui Gurbulea a apărut în  lista funcționarilor „remunerați de Plahotniuc”, făcută publică în luna septembrie 2016. El ar fi primit 20 mii de dolari pentru o casă la Telecentru. Gurbulea a refuzat să comenteze apariția sa în această listă.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii