Noi detalii în dosarul pornit de CNA în privința funcționarilor primăriei capitalei, reținuți săptămâna trecută. Instituția a făcut publică o înregistrare video în care vice-primarul Vlad Coteț solicita mită de la diferiți agenți economici în schimbul eliberării unor acte. De asemenea, judecătoria Buiucani a emis mandate de arest preventiv pe numele celor 5 reținuți, de la 10 la 25 de zile. Reacția primarului Dorin Chirtoacă nu a întârziat să apară, acesta menționând că, cazul viceprimarului Coteț nu este ultimul.

            Viceprimarul Coteț, surprins de o cameră ascunsă în timp ce cerea mită

CNA a făcut publică o înregistrare video, în care vice­pri­ma­rul capi­ta­lei, Vlad Coteț, reți­nut mier­curi de către CNA, a fost surprins de o cameră ascunsă, în timp ce pri­mea mită de la agenți economici în schim­bul eliberării unor acte. Ima­gi­nile video publicate de CNA, au fost înregistrate chiar în biroul viceprimarului. În înregistrare se vede cum Coteț, dis­cută cu mai multe per­soane des­pre pro­iecte de deci­zii care tre­buie să fie apro­bate.

Viceprimarul își exprima acordul să semneze acte dubioase. în schimbul unei recompense. Coteț le explică celor care îi oferă mită că ia banii doar pentru a-și pune semnătura, nu şi pentru a le rezolva problemele: "Semnătura mea contra unei recompense. În rest – vă descurcaţi singuri."

În discuţii apare și numele adjunctului arhitectului principal al Capitalei, Radu Blaj, reținut și el în același dosar. Oamenii întreabă dacă nu vor exista probleme cu acesta.

În înregistrare, viceprimarul promite să influenţeze şi alţi colegi de-ai săi.

În biroul viceprimarului apar și alte persoane, care se înţeleg cu el în privința demolării unei clădiri de importanţă istorică.

În înregistrare se vede cum Coteț numără banii primiți într-un plic.

            Mandatele de arest

Pe 27 mai, Jude­că­to­ria  Buiu­cani a decis să că Vlad Coteț va petrece urmă­toa­rele 25 de zile, în arest pre­ven­tiv. Viceprimarul nu s-a prezentat la şedinţa de jude­cată, invo­când pro­bleme de sănă­tate. Din același motiv, Coteț va sta în Peni­ten­ci­a­rul nr. 16, insti­tu­ţie de detenţie cu sta­tut de spi­tal.

Cei 2 intermediari reținuți în dosarul ”Primăria” au primit ares­t pre­ven­tiv pen­tru 20 de zile, inspec­torul de la Inspe­cţiei de Stat în Con­stru­cţii pen­tru 25 de zile, iar Radu Blaj, şeful adjunct al Dire­cţiei gene­rale arhi­tec­tură, urba­nism şi rela­ţii fun­ci­are a Pri­mă­riei Chi­şi­nău, pentru 10 zile. Aceștia au fost plasați în izolatorul CNA.

            Reacția lui Dorin Chirtoacă

chirtoaca.pngCaptură privesc.eu

După intentarea dosarul de corupție de săptămâna trecută, cu implicarea funcționarilor primăriei, în cadrul ședinței operative a primăriei desfășurată astăzi, Primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a menționat că mai multe persoane sunt implicate în afaceri dubioase la nivelul primăriei, iar cazul viceprimarului, Vlad Coteț, nu va fi ultimul de acest gen.

Primarul susține că, în ultimii ani el s-a adresat de mai multe ori la CNA, Procuratură și instituțiile de resort, pentru a investiga situația de la primărie: „Nu sunt sigur că lucrurile merg bine și la momentul actual. Standardele de lucru trebuie să fie la alt nivel. Nu mai merge cum era pe vremuri. Am făcut mai multe solicitări la la organe de urmărire penală, și asta pentru că nu avem ce ascunde. Cei care nu respectă înțelegerile colegiale și legea, când începem o activitate, trebuie să suporte consecințele”.

Chirtoacă susține că demnitarii care au de gând să promoveze fărădelegile mai bine ar sta acasă, „decât acolo unde se află Coteț și alții”.

Referindu-se la viceprimarul Coteț, Chirtoacă a declarat că nu crede că acesta este cu cele mai mari probleme din funcționarii primăriei: „Sincer, undeva îmi pare rău pentru că Coteț n-a fost cel mai „cu probleme” de la noi, dincolo de limbajul și trăsnăile din birou. Cel puțin din zvonuri, din ceea ce ajunge la urechile mele sunt și mai barosani. Fiți însă atenți, o să înceapă datul în gât. O să se tragă unul pe altul”, le-a comunicat Chirtoacă subalternilor.

Întrebat de jurnaliști cine sunt „barosanii” la care s-a referit, Chirtoacă a răspuns că nu poate da nume atâta timp cât nu dispune de probe.

Primarul a mai menționat că, în zilele următoare urmează să fie luată decizia dacă viceprimarul Coteț va fi suspendat din funcție, concediat sau vor fi luate alte măsuri prevăzute de lege.

Amintim că, funcționarii primăriei și cei 2  intermediari au fost reţi­nuţi mier­curi, 25 mai, de CNA, fiind bănu­iţi de coru­pere pasivă, trafic de influență, depă­şi­rea atri­bu­ţi­i­lor de ser­vi­ciu şi fals în acte publice.

De asemenea, recent, prin decizia Curţii de Apel Chişinău, o fostă angajată a primăriei a fost condamnată la 4 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul instituţiilor de stat pe un termen de 3 ani, pentru trafic de influenţă şi tăinuire a documentelor. Femeia a extorcat de la un om de afaceri patru mii de euro pentru a determina funcţionari din cadrul direcţiei de profil să pregătească pachetul de documente pentru înstrăinarea unui teren. ​Inițial, funcționara primise pedeapsă non-privativă de libertate, dar procurorii au contestat sentința.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii