Directorul Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău a fost reţinut, aseară, de către procurori şi ofiţerii anticorupţie în dosarul tentativei de înstrăinare a peste 30 de ha de teren din com. Stăuceni, care aparţinea instituţiei. 

Potrivit declaraţiilor martorilor şi probelor acumulate, funcţionarul ar fi primit de la unul dintre complici 660 mii de lei pentru a aviza pozitiv proiectul de parcelare a terenului cu suprafaţa de 38.09 ha, în 32 de sectoare. Deja împărţit în zone mai mici, terenul urma să fie vândut.

Potrivit bani.md, persoana reținută este Lazăr Chirică, fost vice-ministru al Mediului în perioada 2009-2015. Potrivit sursei, Chirică a mai fost implicat în scandaluri publice. Odată cu venirea sa la conducerea Colegiului, mai mulţi angajaţi ai instituţiei ar fi fost eliberaţi din funcţie în mod ilegal. 

Chirică a mai activat anterior ca lector și conferențiar universitar. Din 2007 și până în prezent, Chirică deține și mandatul de consilier raional în Consiliul raional Cantemir.

În urmă cu câteva săptămâni, în acest dosar au fost reținute, iar ulterior arestate, 12 persoane, printre care actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi (un fost vice-ministru și un șef de direcție din cadrul MAIA, un șef de direcție din cadrul Agenției Relații Funciare și Cadastru, un fost ministru al Justiției și Secretar al Consiliului Suprem de Securitate - Ion Morei, dar și un ex-șef al Inspectoratului Național de Investigații). 

Persoanele reținute sunt învinuite că ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor persoane terţe. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani. 

Pe aceste fapte au fost pornite mai multe cauze penale pentru infracţiuni de escrocherie, corupere pasivă și activă, trafic de influenţă, precum fals în acte publice. Pentru aceste infracţiuni, bănuiții riscă privațiune de libertate de până la 10 ani.

În luna iunie curent, alți 4 funcționari ai Colegiului, inclusiv un fost director au fost reținuți de CNA, într-un dosar de escrocherie. Bănuiţii ar fi încercat să intre în posesia a 5 bunuri imobile, ce aparţineau Colegiului: o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o şură, dar şi 12 hectare de teren. Suma acestor bunuri se ridică la câteva milioane de lei.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii