Fondatorul şi administratorul unei companii din Bălţi au fost reţinuţi cu puţin timp în urmă de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul unui dosar de abuz în serviciu. Bărbații sunt suspectaţi de defrişarea ilegală a 9 hectare de pădure (parcela Ivanovca, Făleşti), faptă prin care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 1 milion de lei. 

Potrivit CNA, cei doi oameni de afaceri ar fi luat în arendă, pentru 49 de ani, 28 de hectare de pădure pentru exploatarea acesteia în scop de vânătoare. În acest sens, aceștia au semnat un contract cu Agenţia Moldsilva, potrivit căruia, arendaşii urmau să asigure paza şi regenerarea pădurii, să valorifice masa lemnoasă, în limitele tăierii de îngrijire, să crească efectivul de animale şi să exploateze raţional rezervele forestiere. 

Realitatea nu a fost deloc conform contractului. Astfel, începând cu luna iunie 2016, oamenii de afaceri, împreună cu alte persoane fizice, au început construcția unui bazin acvatic şi a 2 drumuri de acces spre acesta.  În acest scop, ei au defrişat în jur de 9 hectare de pădure şi au decopertat neautorizat solul, prejudiciind astfel statul cu peste 1 milion de lei.

În urma investigaţiilor preliminare, ofiţerii CNA şi procurorii au constatat că agentul economic ar fi acţionat în complicitate cu funcţionari din cadrul Inspectoratului Ecologic şi ai Întreprinderii de stat pentru silvicultură Bălţi. La cele două instituţii, dar și la agentul economic, astăzi au avut loc mai multe perchiziții, fiind ridicate probe relevante pentru cauză, iar persoanele vizate au fost escortate pentru audieri la Direcţia teritorială Bălţi a CNA. 

În prezent, investigaţiile continuă, iar fondatorul şi administratorul agentului economic au fost reţinuţi pentru 72 de ore. 

În cazul în care le va fi dovedită vinovăţia, cei doi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de până  la 2350 unităţi convenţionale sau  închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii