În localitatea Tohatin, care se află în municipiul Chișinău, la sfârșitul anului trecut primarul capitalei a alocat 300 de mii de lei din bugetul municipiului pentru construcția la 1 km de drum. Întâmlător sau nu, pentru reconstrucție s-a ales o porțiune de drum care trece prin poarta Marianei Lungu, colegă cu Chirtoacă de partid. 

Despre casa Marianei Lungu

Mariana Lungu.jpgSursa: www.anticorupție.md (Mariana Lungu)

Potrivit unor surse, porțiunea de drum unde se află casa d-nei Lungu, dar și a altor funcționari se află oficial în afara satului Tohatin. Mai mult ca atât, aceste porțiuni de drum sunt destinate pentru lucrări agricole cu dreptul de construcție a vilelor.

Deoarece acele porțiuni de pământ nu sunt destinate construcțiilor și nu figurează în serviciul de cadastru de stat, funcționarii nu achită nici impozite pe dreptul de proprietate.

În imaginele filmate cu drona, se poate vedea clar că drumul care trece prin poarta familiei Lungu este construit recent, iar celelalte drumuri din sat sunt într-o stare deplorabilă.


Totuși,  în documentele oficiale se menționează că această stradă face parte din satul Tohatin, deoarece duce spre gospodăriile din localitate. Mai mult ca atât, documentul este semnat de către angajații Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, din cadrul Primăriei Chișinău (Anexa nr.1).

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a luat decizia privind alocarea banilor din bugetul capitalei în data de 19 octombrie 2015, după ce în cadrul primăriei a venit o petiție despre starea proastă a acestui drum, semnată de membrii gospodăriilor agrare, care se pare că și-au cheltuit toți banii pe construcția caselor de lux.  

Intervievați de jurnaliști, unii locuitori ai orașului Sângerei, care s-au ciocnit cu o problemă similară, afirmă că au plătit bani din buzunarul lor pentru astfel de  reparații, chiar dacă nu sunt funcționari cu buzunare plini.

Situația din satul Tohatin însă ne vorbește despre un conflict de interese.

Dorin Chirtoacă folosește bani publici în interese personale

Jurnaliștii au scris în nerepetate rânduri despre situațiile, în care primarul capitalei a folosit bani publici în interese personale.

Cu puțin timp în urmă, Crime Moldova a scris despre lucrările care se fac în centrul municipiului Chișinău. În acest caz, licitația a fost câștigată de către compania Delta-193, care are anumite legături cu Chirtoacă și care nici nu a oferit cea mai avantajoasă ofertă pentru realizarea lucrărilor. Conform contractului, lucrările trebuie să fie finisate timp de trei luni, dar acestea practic nici nu au început.

Anterior, primarul a luat mai multe decizii în favoarea acestei companii, care are legături cu familia sa, iar de data aceasta este vorba despre colega lui Chirtoacă de partid Mariana Lungu. 

Administrația satului afirmă că acel drum nu face parte din teritoriul satului, iar de aici reiese că banii au fost alocați ilegal.

Mai mult ca atât, locuitorii din Tohatin afirmă că în anul 2015 pentru reconstrucția străzilor din localitate s-au alocat doar 18 mii de lei, iar pentru reparația drumului cu pricina s-a oferit 300 mii lei.

Тохатин.pngSursa: www.anticorupție.md

Lungu afirmă că nu a cerut ca să-i fie reparată strada care trece prin poarta sa și nici nu știe cine a făcut acest lucru.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii