Decizia motivată în dosarul tentativei de corupere a mai multor deputați din fosta alianță de guvernare a fost făcută publică de către Judecătoria sectorului Buiucani.

Instanța a decis ca Vitalie Burlacu să fie condamnat la 11 ani şi şase luni de închisoare și să achite 160 de mii de lei amendă, iar Irina Baglai, inculpată și ea în același dosar a primit 2 ani de închisoare cu suspendare. Procurorii au solicitat pedepse de 12 şi respectiv 6 ani de închisoare. Cei doi au pus la cale coruperea a șapte deputați din fracțiunea Partidului Liberal Reformator și a Partidului Liberal Democrat.

Instanța face referire doar la numele a trei dintre acești deputați, precizând că doi sunt din PLDM, iar unul din PLR. Numele parlamentarilor sunt hașurate. Potrivit hotărârii, Burlacu „acționând de comun acord cu persoane neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, a avut intenția oferirii prin mijlocitor unei persoane cu demnitate publică a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale sau contrar acesteia”.

În document se menționează de câteva ori faptul că Vitalie Burlacu ar fi acționat la indicațiile „unui grup de persoane interesate de instituirea unor pârghii de control asupra Legislativului Republicii Moldova, în special pentru coruperea unor deputați și determinarea acestora de a promova eventuale interese ale grupului de persoane pe care le reprezintă”. Acesta a fost mesajul pe care inculpatul i l-a transmis și fostului viceministru al Afacerilor Interne Ghenadie Cosovan care figurează în dosar în calitate de martor, scrie anticoruptie.md.

Conform descrierii din hotărârea de judecată Cosovan ar fi avut două întâlniri cu Burlacu. Ultimul l-ar fi abordat pe fostul viceministru, cu care au fost anterior colegi de serviciu, pentru că știa că Ghenadie Cosovan se află în relații de colegialitate cu un deputat PLR. Pentru coruperea acestuia, Burlacu i-a propus 250 de mii de dolari, alte 50 de mii de dolari urmau să îi revină fostului viceministru. De asemenea, inculpatul i-ar fi promis lui Cosovan o plată lunară de 5.000 de dolari, până când ultimul ar fi fost numit într-o funcție importantă în cadrul CNA, MAI sau SIS. Din cele 5.000 de dolari, Cosovan ar fi trebuit să transmită unei alte persoane 2.000 de dolari pe lună. Fostul viceministru a declarat în instanță că această condiție l-a determinat să creadă că ar mai exista un intermediar în această schemă.

Cosovan ar fi decis să se adreseze instituțiilor de drept după o discuție avută cu Burlacu, în cadrul căreia ultimul i-a dezvăluit că „prietenii săi din Rusia” i-au spus că „până în luna mai 2014, în Republica Moldova, va fi un scenariu mai ceva ca în Ucraina”. Atunci, Burlacu ar fi scris pe o foiță numele unei persoane despre care ex-viceministrul a declarat că nu a auzit anterior. Inculpatul i-a spus că această persoană este apropiată de cineva de la Moscova, numele căruia este hașurat în hotărârea  de judecată. Vitalie Burlacu ar fi prezentat scenariul ca pe un proiect de dizolvare a Parlamentului, iar banii ar fi fost oferiți de Ambasada Rusiei la Chișinău. După dizolvarea Parlamentului urma să fie numit un nou Guvern, comunică aceiași sursă.

Menționăm că sentinţa a fost pronunţată în lipsa lui Vitalie Burlacu, alias “Vitas”. Potrivit procurorilor, există bănuieli rezonabile că acesta se ascunde pe teritoriul regiunii transnistrene. Împotriva acestuia a fost pornită o procedură de căutare internațională.

Amintim faptul că fostul poliţist, Vitalie Burlacu şi modelul Irina Baglai, inculpaţi în acest dosar, au fost reţinuţi în data de 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracţiunea din care făcea parte. Cele două persoane au fost arestate, iar mandatele emise pe numele lor au fost prelungite de mai multe ori. Baglai a stat în izolatorul CNA până în data de 29 decembrie 2014, iar Burlacu a fost scos din arest preventiv mai târziu.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii