Factorii de decizie a 3 companii farmaceutice și 9 medici din Chișinău vor ajunge în fața magistraților în dosarul schemelor cu medicamente. Dosarele pe numele acestora au fost expediate în judecată. Reprezentanții farmaciilor sunt învinuiți de abuz în serviciu, iar cadrele medicale de primirea, prin extorcare, a unei remuneraţii necuvenite și altor avantaje patrimoniale.

Învinuiții au pus în aplicare o schemă coruptibilă, prin care farmaciștii se înţelegeau cu unii medici ca ultimii să le promoveze produsele. Astfel, reprezentanţi ai farmaciilor identificau medici din spitalele din Chișinău şi îi convingeau, contra unor sume de bani, să prescrie pacienţilor anumite medicamente.

La rândul lor, medicii le prescriau pacienţilor aceste preparate, dar şi farmacia de unde pot fi cumpărate, deși aceștia sunt obligați să prescrie doar substanța activă, și nu denumirea preparatului. Mai mult, procurorii au constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie pacienților un număr mai mare de medicamente, care erau la limita termenului de valabilitate.

În schimbul serviciilor de promovare, doctorii erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării.

În februarie 2018, oamenii legii au desfășurat mai multe percheziții, în cadrul cărora, la unii agenţi de vânzări au fost ridicate mai multe probe, inclusiv bani şi bunuri, destinate remunerării medicilor pentru promovarea produselor medicale. Atunci au fost ridicate și liste cu o evidenţă nominală a doctorilor implicaţi în schemă, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor, dar şi sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la ei drept remunerare. Oamenii legii au mai ridicat rețete ştampilate, cu preparatul farmaceutic prescris, fără indicarea numelui pacientului, precum şi sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută. 

În cadrul procesului, reprezentanții companiilor farmaceutice și-au recunoscut vina și au reparat prejudiciul cauzat (în mărime de 365 900 lei), fiind astfel judecați în procedură specială. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă amendă de la 32500 de lei la 57500 de lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.

Cât privește medicii, 4 dintre cei 9 învinuiți și-au recunoscut vina și riscă amendă de la 27500 lei la 37500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 180 de ore.

De asemenea, învinuiții ar putea suporta cheltuielile de judecată, în mărime de 250 de mii lei.

În total, 20 de suspecți, printre care 12 angajaţi ai instituţiilor medicale din Chişinău, Cahul și Edineţ, dar şi 8 reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din Chişinău, au fost reținuți la 9 februarie, 2018, de CNA.

În acelaşi dosar, au fost investigate şi acţiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate de stat. Aceștia ar fi inclus sau menţinut anumite produse în Lista medicamentelor compensate, contrar legii.

Și unii reprezentanţi ai Inspectoratului farmaceutic GPP şi Dispozitivelor Medicale din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale sunt suspectați de complicitate cu marile companii farmaceutice. Aceştia le-ar fi furnizat informaţii cu privire la controalele inopinate efectuate de către Agenţie și le-ar fi dat asigurări că nu vor fi sancţionate, chiar dacă vor fi depistate anumite încălcări.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii