Potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție, șeful unui serviciu din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a fost reținut, fiind bănuit de corupere pasivă.

Suspectul, împreună cu alți angajați ai ANSA eliberau certificate fitosanitare unor agenți economici din Moldova, pentru produse agricole destinate exportului. Certificatele erau ulterior folosite, pentru a reexporta marfă de altă origine, camuflată în marfă autohtonă (mere poloneze drept moldovenești). Potrivit informațiilor preliminare, un astfel de certificat valora cca 1000 de euro.

În cadrul măsurilor procesual-penale şi de investigaţie, au fost depistate mai multe astfel de certificate în alb(necompletate), în timp ce permisiunea pentru reexport era deja confirmată.

Angajatul ANSA, a fost reţinut pentru 72 de ore, în Izolatorul de urmărire penală al CNA. Ulterior, Judecătoria Buiucani a decis aplicarea a 30 de zile arest la domiciliu pentru funcționarul vizat, chiar dacă procurorii anticorupţie au solicitat instanţei de judecată prelungirea arestului preventiv în Izolatorul Centrului cu 30 de zile.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală în temeiul  art. 324 alin (2) lit. b), c), Cod Penal, funcționarul riscând o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 u.c. şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani. Conducerea urmăririi penale este în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

CNA s-a autosesizat pe marginea acestui caz, după publicarea investigaţiei reporterilor de la RISE Moldova: „ANSA implicată într-o schemă de export de fructe în Rusia”.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii