Încă un șef din cadrul instituțiilor penitenciare este vizat în materiale jurnalistice. Portalul moldovacurata.md a publicat recent un material despre directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care și-a cumpărat un nou imobil (apartament) în capitală, după ce a fost director timp de 1 an și 8 luni la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA), ridicând un salariu de peste 35 mii lei pe lună.

Amintim că anterior, am publicat un material despre averea imobiliară a fostului director adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) Petru Bîrcă. S-a dovedit că și fostul și actualul adjunct al DIP și-au cumpărat imobile, care depășesc substanțial venitul oficial.

Apartament de 620361 lei, venit de 436813 lei

Igor Guja exercită în prezent atribuțiile de director al DIP. El a venit la instituție după o activitate de cca 2 ani în cadrul ANTA, unde a avut salariu de 3 ori mai mare, în comparație cu salariul de la actualul loc de muncă. Guja a mai activat anterior în cadrul CNA și la CFM.

În cadrul ANTA Guja s-a angajat în ianuarie 2014, iar în 2015, potrivit declarației de avere și-a procurat un apartament în Chișinău, în valoare de 620361 lei, în timp ce venitul a fost de 436813 lei.

Igor Guja a declarat pentru Moldova Curată că și-a achiziționat apartamentul din salariul de la ANTA, care a fost destul de mare. Acesta a declarat că diferența dintre valoare apartamentului și venitul lui oficial este explicată prin faptul că, banii pentru achiziția imobilului au fost strânși pe parcursul a 10 ani de activitate în diferite funcții, fiind ajutat și de părinți.

Adjunctul de la DIP a mai declarat o mașină Mazda și acțiuni la o companie.

Guja l-a urmat pe Cebotari

Moldova Curată scrie că, parcursul profesional a lui Igor Guja pare să fie strâns legat de cel al actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari. În perioada în care Cebotari era ministru adjunct al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Guja a fost avansat în timp relativ scurt, în funcţii de conducere la ANTA, care este subordonată MTID: în ianuarie 2014 – vice-director; în noiembrie 2014 – director adjunct; în aprilie 2015 – director interimar, iar în luna mai – director cu drepturi depline.      Funcția de director ANTA a fost exercitată de Guja până în august 2015, iar în luna octombrie a aceluiași an a fost numit director adjunct la DIP, la câteva luni după ce Cebotari a devenit Ministru al Justiţiei. Și Guja și Cebotari au activat și la Calea Ferată a Moldovei.

Actualul director ANTA este Valeriu Baciu. Potrivit declarației pentru 2014, acesta este mai înstărit decât fostul șef. Baciu declară 6 terenuri, 2 case și un apartament, a căror valoare însă nu o indică. Funcționarul deține și o mașină de 380 mii lei, dar nu indică când a dobândit-o. Baciu a fost vizat într-un articol al ZDG, unde se menționa că a cumpărat un apartament luxos de la un fost ministru de interne – Nicolae Bradulov. Pe atunci, actualul șef ANTA era administratorul unei firme de transport (S.A. “Trans­ser­vice”), care s-a jude­cat în 2008 cu MDID şi cu soţia unui jude­că­tor de la CA Chi­şi­nău.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii