Ofițerii anticorupție și procurorii au inițiat percheziții într-un dosar de corupție în care sunt vizați funcționari ai Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM). Persoanele vizate sunt bănuite de corupere pasivă prin estorcarea și pretinderea unor sume de bani de la cetățeni pentru acordarea sau reconfirmarea gradelor de invaliditate.

În baza materialului probator s-a stabilit că, pe parcursul anului 2015, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Familiei a recepționat un număr mare de petiții cu privire la dezacordul unor cetățeni față de stabilirea gradelor de invaliditate de către CNDDCM.

Reclamanții au afirmat că șefii Consiliilor au facilitat acordarea gradelor de dezabilitate unor persoane în schimbul unor sume de bani. Estimativ, sumele variau între 1000 și 15000 de lei. Pentru aceste sume, funcționarii includeau date denaturate în rapoartele de expertizare și în certificatele privind gradul de dezabilitate. Potrivit informaţiilor preliminare, mijloacele financiare colectate de către şefii consiliilor teritoriale erau transmise persoanelor publice din cadrul aparatului central al CNDDCM. 

Pentru fortificarea probatoriului, CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat, la 10 februarie curent, percheziţii în biroul de serviciu al directorului CNDD, precum şi la locul de muncă al şefilor a 2 Consilii teritoriale din Chişinău, Bălţi şi Ceadîr-Lunga.

Urmărirea penală a fost începută în temeiul unei bănuieli rezonabile că a fost săvârşită infracţiunea prevăzută de art. 324 alin.(2), lit. b), c) Cod penal – corupere pasivă.

CNA urmează să revină cu detalii pe marginea acestui caz.

Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilității şi Capacităţii de Muncă și de Consiliile teritoriale pentru determinarea dizabilității şi capacităţii de muncă se află în subordinea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În componenţa fiecărui consiliu activează medici experţi de diferite profiluri, precum şi asistenţi sociali, psihopedagogi, personal medical mediu şi inferior, personal auxiliar. În cazurile dificile, consiliile teritoriale invită medici-experţi consultanţi.

Consiliile teritoriale pentru determinarea dizabilității şi capacităţii de muncă asigură expertizarea şi reexpertizarea cetăţenilor din teritoriul, inclusiv copiii până la vârsta de 18 ani, aprobă prelungirea certificatului de concediu medical, în cazul tratamentului de durată, în baza fişei de trimitere la expertizare a instituţiei medico-sanitare.

Potrivit anticorupție.md, actualul director al CNDDCM este Ludmila Sochirca care deține această funcție de mai bine de opt ani. În ultima sa declarație cu privire la venituri și proprietate, pentru 2013, funcționara raporta un salariu anual de circa 125.000i de lei și o pensie de 26.000 de lei, precum și o jumătate dintr-un apartament de 79,3 mp, evaluat la circa 452.000 de lei, dobândit în 2008. Potrivit declarației, aceasta nu deține terenuri, mașini sau cote-părți în societăți comerciale. 

În septembrie 2015, CNDDCM fusese supus evaluării riscurilor de corupție de către CNA. Rezultatele evaluării nu au fost publicate.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Matei Miron

24:67 01.06.2018

Misa dat si mie un certificat fals si ca sa numi dea statul grupa miau dat Certificat fals si mau trimis sa ma angajez in cimpul muncii stau la Evidenta Medicului Pisihiatrul cu Retardul Mintal Moderat gradul 2 de invaliditate de pe data de 02.01.2018 nu primesc grupa ca mia fost taiata de Consiliul National Pentru Determinarii Dizabilitatii Si Capacitati De Munca.

Ответить