Cauza penală de învinuire a fostului secretar general al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Ion Morei, a fost trimisă instanţei de judecată. Suspectul este învinuit de coparticiparea la comiterea traficului de influenţă în dosarul înstrăinării a peste 30 ha de teren care aparţinea Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din comuna Stăuceni.

Potrivit procurorilor, fostul secretar general al CSS a pretins şi primit bani în sumă de 13000 de euro, susţinând că are influenţă asupra unor judecători şi poate să-i determine să pronunţe o hotărâre favorabilă grupului de persoane ce doreau înstrăinarea terenului.

Fiind audiat, fostul secretar general al CSS şi-a recunoscut vina, încheind cu procurorii acord de recunoaştere a vinovăţiei. Acesta riscă o pedeapsă de până la 6 ani închisoare.

În urmă cu câteva săptămâni, în acest dosar au fost reținute, iar ulterior arestate, 12 persoane, printre care actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi (un fost vice-ministru și un șef de direcție din cadrul MAIA, un șef de direcție din cadrul Agenției Relații Funciare și Cadastru, un fost ministru al Justiției și Secretar al Consiliului Suprem de Securitate - Ion Morei, dar și un ex-șef al Inspectoratului Național de Investigații).

Persoanele reținute sunt învinuite că ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor persoane terţe. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani.

Pe aceste fapte au fost pornite mai multe cauze penale pentru infracţiuni de escrocherie, corupere pasivă și activă, trafic de influenţă, precum fals în acte publice. Pentru aceste infracţiuni, bănuiții riscă privațiune de libertate de până la 10 ani.

În luna iunie curent, alți 4 funcționari ai Colegiului, inclusiv un fost director au fost reținuți de CNA, într-un dosar de escrocherie. Bănuiţii ar fi încercat să intre în posesia a 5 bunuri imobile, ce aparţineau Colegiului: o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o şură, dar şi 12 hectare de teren. Suma acestor bunuri se ridică la câteva milioane de lei.

Amintim că, tot în acest dosar, acum 2 zile, a fost reţinut şi Directorul Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău, fost vice-ministru al Mediului în echipa PLDM, Lazăr Chirică.

Urmărirea penală în privinţa tuturor complicilor continuă, în scurt timp urmează şi aceştia să fie deferiţi justiţiei.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii