Expert-Grup a publicat rezultatele monitorizării contractului de achiziționare a lucrărilor de reparație a străzii Alecu Russo din capitală. Experții au descoperit mai multe abateri în procesul licitației și execuției lucrărilor.

Astfel, grupul de monitorizare a stabilit că grupul de lucru pentru organizarea licitației și-a modificat componența în diferite etape de desfășurare a licitației, fără consemnarea acestor modificări în procesele verbale.  Potrivit experților, astfel de schimbări nedocumentate prezintă  riscuri mari de corupție în procesul de evaluare și adjudecare a contractelor, în condițiile în care la etapa de evaluare pot fi prezente persoane cu conflict de interese.

Mai mult ca atât, din cei 9 membri ai grupului de lucru, trei nu au semnat declarațiile de confidențialitate și imparțialitate prevăzute de legislație.

Pe lângă aceste nereguli, analizând ofertanții, echipa de monuitorizare a stabilit o posibilă aranjare a licitației. Două din cele trei companii care au depus oferte, erau din România: Straco Grup SRL și Delta ACM 93 SRL, ultima fiind și câștigătoare. Pe parcursul ultimilor 6 ani, cele 2 companii au câștigat în asociere contracte de  zeci de milioane de euro. Experții consideră că s-ar fi depus o ofertă cel mai probabil fictivă, pentru a simula competiția în cadrul achiziției de lucrări pentru str. Russo.

Chiar dacă lucrările executate au o garanție de 10 ani, calitatea execuției lucrărilor deja trezește întrebări. La analiza terasamentului (fundamentul de sub carosabil), experții au constatat că la faza de proiectare nu s-a planificat adâncimea corectă. Din acest motiv, au fost necesare lucrări suplimentare, care au condiționat costuri mai mari și timp mai mult pentru finalizarea lucrărilor.

S-a constatat că pe carosabil au apărut deja fisuri și crăpături (foto). Nici trotuarele și bordurile nu au fost reparate satisfăcător.

Cât privește costul lucrărilor, contractul a fost modificat de două ori, suma finală de lucrări majorându-se cu 21,6 milioane lei.

Expert-Grup anunță că va publica ulterior un raport desfășurat cu privire la acest contract.

Sursa foto: http://expert-grup.org/

  

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii