Ex-directorul Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău împreună cu alte trei persoane au fost reţinute de CNA într-un dosar de escrocherie. Cei patru sunt bănuiţi de fals în acte publice şi tentativă de dobândire ilicită a bunurilor prin înşelăciune, fapt ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari statului.

Folosind decizii de judecată false, bănuiţii ar fi încercat să intre în posesia a 5 bunuri imobile, ce aparţineau Colegiului. Este vorba despre o clădire administrativă, o farmacie,  un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o şură, dar şi 12 hectare de teren. Suma acestor bunuri depăşeşte  câteva milioane de lei.

Bănuiţii ar fi invocat pretinse contracte de vânzare-cumpărare, încheiate în anii 90 cu conducerea Colegiului. Astfel, în baza unor decizii de judecată fictive, bunurile, dobândite ilegal, au fost înregistrate la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău. În urma acţiunilor de urmărire penală, s-a stabilit că toate documentele la care făceau referire bănuiţii sunt false, începând cu contractele de vânzare-cumpărare, până la deciziile de judecată. 

Astăzi, ofiţerii CNA şi procurorii au efectuat mai multe percheziţii la domiciliile şi în automobilele bănuiţilor, iar cei patru au  fost reţinuţi pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi penal pentru fals în acte şi escrocherie.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, acestea riscă o amendă în mărime de până la 20 de mii de lei, sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 3 ani.

Percheziţiile continuă, iar CNA a menţionat că va reveni cu detalii.  

Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie amplasat în imediata apropiere de capitală este o întreprindere de stat care cuprinde gospodăria agricolă, combinatul de vin şi colegiul propriu-zis unde sunt pregătiţi specialişti în domeniul viticulturii, vinificaţiei şi horticulturii. Instituţia de învăţământ a fost creată încă în anul 1842, fiind cea mai veche şcoală specializată din Republica Moldova.  Ziarul Timpul scria încă în anul 2014, că instituţia  avea datorii de 40,7 milioane de lei, dintre care:11,7 milioane lei la Bugetul de Stat, 14,7 milioane lei la Fondul de Asigurări, 2,9 milioane lei datorii salariale, 14,4 milioane faţă de agenţi economici.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii