Fostul şef al Penitenciarului nr. 13, Igor Juvală, a fost reţinut  pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Informaţia a fost confirmată pentru CrimeMoldova de şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

Fostul șef al Penitenciarului a fost reținut la 24 noiembrie și este bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Acesta este învinuit de facilitarea şi acordarea posibilităţii deţinuţilor aflați în arest preventiv de a comunica cu alte persoane implicate în comiterea infracţiunii şi care cunosc circumstanţe importante ale urmăririi penale.

Potrivit unui comunicat emis de către Procuratura Generală, la data de 10 noiembrie, în Procuratura Anticorupţie a fost înregistrat raportul cu privire la depistarea, în celula Penitenciarului nr.13 în care este deţinut învinuitul Platon Veaceslav, a două telefoane mobile. Telefoanele fiind depistate de către procurorii anticorupţie la 2 noiembrie 2016, în rezultatul efectuării percheziţiei cu autorizarea judecătorului de instrucţie în cadrul cauzei penale de acuzarea lui Platon Veaceslav de săvîrşirea infracţiunilor prevăzute de art.190 alin.(5) din Codul penal şi art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal, pe faptul escrocherii şi spălării banilor de la Banca de Economii a Moldovei. Pe acest fapt, Procuratura Anticorupţie a iniţiat o cauză penală, în baza art.328 alin.(1) din Codul penal, sub aspectul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către angajaţi Departamentului Instituţiilor Penitenciare. 

De asemenea, în comunicat se menționează că temei pentru reţinerea persoanei publice nominalizate au servit atât declaraţiile în calitate de martor a unei persoane deţinute în Penitenciarul nr.13 în perioada lunilor mai - august 2016, cât şi depistarea în celula inculpatului Platon Veaceslav a două telefoane mobile. Potrivit declaraţiilor martorului, în intervalul lunilor mai – august 2016, deţinuta Penitenciarului nr.13, P.S. a fost escortată în biroul de serviciu al şefului Penitenciarului care, s-a oferit să-i acorde posibilitatea de a întreţine discuţii telefonice cu inculpaţii Platon Veaceslav şi Burlacu Vitalie care la acea etapă, se aflau în căutare. Procurorii au mai stabilit că, în perioada septembrie – noiembrie 2016 inculpatul Platon Veaceslav a deţinut ilegal în celulă două telefoane mobile, depistate în cadrul efectuării percheziţiei.  

Igor Juvală a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, iar Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală pentru stabilirea circumstanţelor cazului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Juvală riscă o amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Fostul şef al instituţiei, Igor Juvala, a fost demis în urma unui scandal legat de evadarea unui deţinut, pe care Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) încearcă să-l muşamalizeze. 

Mai multe surse din cadrul DIP au comunicat pentru CrimeMoldova, sub solicitarea anonimatului, că deţinutul ar fi fost ajutat să evadeze de un avocat, care i-a dat hainele sale. După ce deţinutul, aflat sub anchetă, a părăsit penitenciarul, avocatul a părăsit instituţia. Aceleaşi surse au spus că presupusa evadare ar fi fost o testare pentru Juvala, coordonată din timp de către DIP şi CNA, iar şeful  interimar al Penitenciarului nr.13, Igor Pîntea, ar fi fost implicat printre organizatori. 

La biroul şi domiciliul lui Igor Juvala au fost efectuate percheziţii, însă nu a fost descoperit nimic compromiţător. Curtea de Apel Chişinău l-a amendat pe Juvala, în octombrie, 2016, cu 500 de lei, pentru că a împiedicat întrevederile cu rudele pentru fostul premier Vlad Filat.

Amintim că sursele din cadrul DIP ne-au informat că în urma demisiei lui Juvala, funcția de șef al Penitenciarului nr. 13, i-a revenit lui Igor Pîntea. Acesta are 47 de ani și este un fost polițist.  Pîntea este acuzat de maltratarea unui tânăr în timpul protestelor din 2009, iar Instanţa de fond, iar ulterior şi instanţa de apel, l-au condamnat pe Pîntea la cinci ani de închisoare. Curtea Supremă de Justiţie a dispus însă trimiterea dosarului la rejudecare pentru elucidarea unor circumstanţe. La moment, dosarul se află pe rol la Judecătoria sectorului Centru. Totodată, la CEDO se află o cerere depusă de către avocaţii victimei lui Pîntea.

De asemenea, Pîntea ar fi fost implicat printre organizatori evadării deținutului.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

m

24:67 25.11.2016

au demisionat un ,,corupt si l-a restituit cu un tortionar cu o experienta bogata in domeniu...
http://crimemoldova.com/news/investiga-ii/un-poli-ist-nvinuit-de-tortur-a-fost-numit-ef-al-penitenciarului-nr-13-din-chi-in-u/?sphrase_id=2995

Ответить