Șeful Direcţiei educaţie tineret şi sport din cadrul Preturii sectorului Buiucani al Capitalei, Ion Vrânceanu, care s-a folosit de funcția pe care o deține în scopuri personale a fost recent achitat de instanța de judecată. În anul 2014,  Vrânceanu a ordonat ilegal la doi directori a două instituţii de învăţământ din Chișinău să ofere spații unei firme, care prestează lecții pentru conducătorii auto.  

Potrivit unei investigații pulicate de anticoruptie.md, în 2013 Ion Vrânceanu i-a cerut directoarei Liceului Teoretic "Vasile Vasilache" să ofere înterprinderii Dinas Plus SRL un spaţiu cu suprafaţa de aproximativ 60 de metri pătrați, în incinta liceului, unde se organizau lecții de instruire a conducătorilor auto.

Astfel, în august 2014, directoarea Liceului Teoretic "Vasile Vasilache"a transmis administratorului companiei cheile de la sala de clasă, chiar dacă Consiliului Municipal Chişinău nu a luat nici o decizie în acest sens și nici nu a fost semnat vreun contract de locaţiune. Camera de clasă a fost folosită de compania Dinas Plus SRL în perioada septembrie 2014 - ianuarie 2015, iar prejudiciul cauzat bugetului public a fost de peste 12 mii de lei. 

În scurt timp, istoria s-a repetat, Vrânceanu a avut același cerințe și în cazul Centrului de educaţie estetică "Lăstărel". În urma constrângerilor șefii de la "Lăstărel" au acordat un spațiu de 19 metri pătrați fără a încheia contract de locaţiune. În acest caz, daunele au fost de 4 mii de lei. 

Într-un alt episod, reportă Moldova Curată, un teren de 0,069 ha din curtea sediului Direcției Învățământ Buiucani, pe care se află o construcție ce servea anterior ca spălătorie de rufe a Grădiniței nr. 18, a ajuns în anul 2006, adică tot pe durata mandatului lui Ion Vrânceanu, în mâinile unei persoane fizice. Această persoană este nimeni alta decât Lilian Istrati, cel căruia Ion Vrânceanu i-a donat casa și terenul de pe str. Onisifor Ghibu.

Avere de milioane nedeclarată

Ion Vrânceanu conduce Direcția Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău din anul 1997. Pe lângă depășirea atribuțiilor de serviciu și afacerile ilegale legate de locul de muncă, procurorii au stabilit că în 2013 funcționarul nu a indicat toată averea pe care o deține familia acestuia. Este vorba despre conturi bancare cu milioane de lei, mai multe case și apartamente, dar și o mașină de lux.

Blocul_fiicelor_lui_Ion_Vranceanu.JPGmoldovacurata.md

Astfel, potrivit unei investigații publicate de jurnaliștii de la  moldovacurata.md, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale și conturi bancare cu milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului.

Potrivit procurorilor, Ion Vrâncean a declarat că locuința sa valorează 945.000 de lei, în realitate valoarea imobilului este aproximativ de 1,8 milioane de lei. Conform aceleiaşi declaraţii, funcţionarul nu a indicat faptul că este proprietar al unui automobil de model Toyota Land Cruiser, fabricat în 2008, cu o valoare de piaţă de aproximativ 688.000 lei.

Vrânceanu nu a trecut în acte nici faptul că fiicele sale sunt proprietarele imobilului unde locuiește în prezent întreaga familie, situat în orașul  Durleşti. Totodată, funcționarul a uitat să declare și cele două apartamente ale fiicelor sale, care costă în total peste  două milioane de lei. Mai mult ca atât, Ion Vrânceanu nu a indicat nici cele șapte conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia sa, închise în anul 2013, pe care se aflau sume de peste două milioane de lei şi 29.000 de euro. În anul următor, acesta din nou nu a declarat conturile bancare, precum şi alte conturi noi deschise în anul 2013.


CNI și averea lui Vrânceanu

La sfârșitul anului 2013 Centrul Național Anticorupție a solicitat Comisiei Naționale de Integritate să verifice averile lui Ion Vrânceanu, întrucât existau supoziții că acestea ar fi mult mai mari decât cele declarate. CNI nu a găsit nimic și a refuzat să pornească un control. În 2014 CNA a făcut un nou demers, întrucât avea deja dovezi că Ion Vrânceanu deține bunuri nedeclarate. De această dată CNI a inițiat un control, dar, din nou, nu a găsit nimic.  Merită notat faptul că verificarea i-a fost încredințată aceluiași executor care a respins solicitarea CNI prima dată. Reprezentanții CNI au declarat pentru Moldova Curată că puterea decizională aparține, în exclusivitate, membrilor Comisiei și că executorul este responsabil doar de partea tehnică a controlului.

Totuși, deși CNI nu a găsit nimic ilegal în averea lui Ion Vrânceanu, oficialul este cercetat de Centrul Național Anticorupție pe  baza articolului – ”îmbogățire ilicită”. 

Mai mult ca atât, oficialul  este suspendat din funcție pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire la locul de muncă. Ion Vrânceanu a refuzat anterior să comenteze acuzațiile, iar în instanța de judecată bărbatul s-a declarat nevinovat. 

Culmea este că Vrânceanu a fost recent achitat de magistrații de la instanța de fond. Totuși procurorii au anunțat că vor contesta sentința de achitare la Curtea de Apel Chișinău.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii