Judecătoria Buiucani decide astăzi aplicarea mandatelor de arest pe numele judecătorilor și executorilor judecătorești reținuți acum 2 zile.

Astfel, fostul judecător al Judecătoriei Râșcani, Iurie Țurcan a primit deja mandat de arest preventiv de 30 zile. Avocatul acestuia a declarat că va contesta decizia. Țurcan a pledat nevinovat.

Judecătorul Ghenadie Bîrnaz și el magistrat la Judecătoria Râșcani, nu s-a prezentat la ședință, declarând că nu dorește să participe la ședință. Potrivit avocatului, ca și Țurcan, Bîrnaz a pledat nevinovat. Instanța decis și în privința lui Bîrnaz aplicarea arestului preventiv de 30 de zile. Decizia este cu drept de recurs, iar avocatul a decis că o va contesta.

Încă un judecător a primit mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Este vorba despre Serghei Lebediuc de la Judecătoria Militară. Și acesta pledează nevinovat.

Următoarele 30 de zile va sta în arest și președintele Curții de Apel Comrat, Serghei Gubenco.

Iurie Hîrbu din cadrul Judecătoriei Telenești este al 5-lea judecător care a primit astăzi mandat de arest pentru 30 de zile. Decizia va fi contestată. Și Hîrbu pledează nevinovat.

Potrivit Unimedia, serviciul de presă al CNA a precizat că până la moment au primit mandate de arest preventiv pentru 30 zile, 9 judecători și un executor judecătoresc.

Al 10-lea mandat de arest pentru 30 de zile a fost pronunțat în privința lui Gheorghe Gorun, fost judecător de la Judecătoria Râșcani a capitalei. Decizia a fost pronunțată în absența lui Gorun, iar avocatul a declarat că o va contesta.

Gâscă Valeriu este al 11-lea judecător în privința căruia a fost pronunțat mandat de arest pentru același termen. El este judecător la Judecătoria Râșcani 

DeschideMD scrie că și toți cei trei executori judecătorești, reținuți acum 2 zile, au primite mandate de arest preventiv pentru 30 de zile. 

Portalul mai precizează că în total, astăzi 12 judecători au primit mandate de arest preventiv pentru 30 de zile, iar în privința a încă trei judecători, instanța de la Buiucani se va pronunța mâine, când expiră termenul de 72 de ore, pentru care au fost reținuți.

Potrivit ZDG, perchezițiile la unul dintre magistrații reținuți acum 2 zile, au fost autorizate abia astăzi.

Dosarele au fost examinate de judecătorii Victor Rățoi, supranumit judecătorul de serviciu al CNA, Ghenadie Pavliuc și Mihai Diaconu.

Majoritatea judecătorilor reținuți au refuzat să se prezinte la ședința de astăzi și au rămas în izolator.

Pe parcursul ședinței de astăzi, o parte din judecătorii reținuți de CNA au solicitat amânarea examinării procesului. Judecătorii care examinează cauzele au admis 4 demersuri de acest gen.

Unul dintre judecătorii care examinează cauzele, Victor Rățoi, a refuzat de mai multe ori să ofere presei acces la pronunțarea deciziilor, deși legea prevede expres acest drept. În urma insistențelor reporterilor, aceștia au fost totuși admiși la pronunțări.

Mai mult ca atât, Rățoi a fost surprins vorbind la telefon în timpul deliberării, existând suspiciuni că el se consultă cu cineva pentru adoptarea deciziilor. De asemenea, acestuia i-a fost transmisă și o mapă cu documente.

Există bănuieli că Rățoi admite conștient aceste încălcări de procedură, pentru ca ulterior deciziile să poată fi contestate.

Amintim că magistrații reținuți sunt bănuiți de complicitate la infracțiuni de spălare de bani în proporții deosebit de mari, fiind implicați în schema de spălare a 20 mlrd dolari proveniți din Federația Rusă, prin intermediul Moldindconbank.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii