Contabila-șef a Direcției Educație Tineret și Sport a sectorului Centru, Margareta Bivol, implicată în dosarul licitațiilor trucate la grădinițele din capitală, nu va face închisoare și nici nu a fost privată de dreptul de a deține funcții publice. Funcționara a fost pedepsită doar cu amendă de 60 de mii de lei pentru trafic de influență. Aceasta a fost găsită vinovată și într-un episod de estorcare a banilor pentru influențarea rezultatelor examenului de bacalaureat.

Sentința de condamnare a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 18 octombrie 2017.

Potrivit acesteia, în perioada aprilie 2016, Margareta Bivol a informat-o pe reprezentanta companiei Sanex-Comerț, vizată de asemenea în dosar, despre faptul că la DETS Centru urmează a fi efectuate controale inopinate de către Inspecţia financiară pe aspectul alimentaţie, inclusiv controale în adresa agenţilor economici care livrează produse alimentare instituţiilor din subordinea DETS Centru.

Având în vedere că, Sanex-Comerţ avea contracte de achiziţie publică a produselor alimentare cu DETS Centru, Bivol a pretins prin extorcare de la reprezentanta companiei mijloace băneşti, sub pretextul de a influenţa funcționarii Inspecţiei Financiare să nu efectueze controale.

Drept urmare, Margareta Bivol a primit 1000 de lei, dar i-a spus reprezentantei companiei că, de fapt, suma necesară pentru evitarea controalelor este de 10 mii de lei.

De asemenea, în 2016, angajata DETS a solicitat bani (suma nu a fost stabilită) de la administratorul Draur Grup, persoană care gestionează de facto şi activitatea Lovis Angro, pentru a o influența pe șefa Direcției să desemneze câștigătoarea compania la licitațiile organizate de instituție.

Precizăm că, în cadrul dosarului, fusese reținute atât șefa DETS Centru, Ana Vîrlan, cât și contabila Lovis Angro, Tatiana Jigău.

Margareta Bivol a fost implicată și într-un episod de solicitare a banilor pentru influențarea rezultatelor la examenele de BAC. Astfel, susținând că are influenţă asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Educaţiei, funcționara a pretins de la mama unui elev bani pentru a influența rezultatele acestuia la examenul de bacalaureat. În sentința publicată nu se menționează suma solicitată de angajata DETS.

Potrivit sentinței, funcționara și-a recunoscut vinovăția în toate faptele incriminate.

Pentru concurs de infracțiuni, acesteia i-a fost stabilită o pedeapsă sub formă de amendă.

/upload/iblock/a1a/a1a6333c27bfcc907fe2d413ace4af66.pdf

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii