Portalul anticoruptie.md a publicat astăzi un articolul despre purtătorul de cuvânt al primăriei Chișinău, în care arată cum un funcționar cu un salariu de cca două mii de lei a reușit să ridice o casă de lux.

Astfel, potrivit investigației, Vadim Brânzaniuc, care ocupa funcția de șef al Direcției relații cu publicul a Primăriei Chișinău, a reușit în doi ani să acumuleze o avere de câteva milioane de lei. În perioada 2012-2014, acesta a reuși să ridice o casă cu două nivele, inclusiv o construcție accesorie și un garaj prevăzut pentru 2 mașini.

Cu toate că are o casă ”de milioane”, funcționarul, pe parcursul anului 2013 s-a numărat printre beneficiarii ajutorului material din bugetul municipal. Din banii publici i-a fost achitată o parte din dobânda la un credit luat pentru construcția casei. Până la angajarea în funcție de șef de direcție, acesta nu avea locuință și avea un salariu de doar 2.000 de lei.

Casa construită de funcționar are o suprafață de cca 146 mp, și încă 42,6 mp are garajul. Potrivit unei evaluări a Agenției de Stat Cadastru, valoarea imobilului este de cca 1.515.590 de lei. Potrivit declarației de avere a lui Brânzaniuc, până în 2009 acesta nu avea locuință, ci doar un teren pomicol la Trușeni, un BMW și un salariu de cca 2.672 de lei lunar, fiind specialist principal în cadrul Direcției Relații cu Publicul. În 2010 devine șef al Direcției, iar în 2011, își cumpără 2 automobile noi în valoare de peste jumătate de milion de lei. 

Recent (5 aprilie), unul dintre automobilele funcționarului a fost spart, lucru despre care acesta a declarat pe pagina sa de facebook.

Casă de lux construită în regim de urgență

În aprilie 2012, Vadim Brânzaniuc devine proprietarul unui teren de la Petricani, în valoare de cca 362.000 de lei. Peste o lună (iunie 2012), funcționarul obține autorizație de construcție, iar până la sfârșitul aceluiași an, jumătate din casă a fost construită. Peste 2 ani (2014), casa a fost trecută în acte ca finalizată.

casa-anticoruptie.jpg

Sursa foto: anticoruptia.md

Întrebat din ce surse și-a construit locuința costisitoare, având în vedere că are salariu de bugetar, Brânzaniuc a declarat următoarele: "Eu am declarat toate sursele de venit. În fiecare an am făcut declarațiile corespunzătoare. În 2012 am vândut patru terenuri achiziționate în 2006 la Dumbrava, în total 28 de ari. Din acei bani am cumpărat terenul actual și am ridicat casa".

În prezent, Vadim Brânzaniuc are un salariu anual de cca 100.000 de lei, la fel ca și soția sa. 

avere - branz.jpg

Sursa foto: anticoruptia.md

Ajutor material din bugetul municipiului pentru achitarea dobânzii la creditul pentru casă 

În declarația de avere pentru anul 2014, Brânzaniuc a declarat 4 credite bancare, contractate în perioada 2012 – 2014, în total cca 1,1 mln de lei. Funcționarul afirmă că, cu un salariu lunar de cca 9.000 de lei, are de unde rambursa creditul.

La 27 iunie 2013, CMC a adoptat o decizie (nr.6.16) prin care a decis să îi aloce lui Brânzaniuc "suport financiar din bugetul municipal în mărime de 10 la sută anual din dobânda bancară aprobată conform contractelor de credit ipotecar". Potrivit declarației de avere, suma alocată a fost de 72.236 de lei. Deși Brânzaniuc a afirmat că el nu este singurul beneficiar a unui astfel de ajutor, ci ar mai fi 200-300 de astfel de persoane, potrivit deciziilor Consiliului Municipal publicate în 2013, de astfel de ajutoare au mai beneficiat 2 angajați ai Primăriei.

Jurnaliștii anticoruptie.md au stabilit că asemenea ajutoare sunt destinate exclusiv pentru angajații subdiviziunilor CMC și consilierilor care nu au locuințe. În baza Regulamentului privind acordarea de ajutor financiar pentru achitarea parțială a dobânzii bancare aferente creditelor ipotecare, aprobat prin Decizia CSM nr. 8.18 din 10.10.13, aceștia primesc bani din bugetul municipal pentru a achita 10 la sută din dobânda la creditele pentru locuințe. 

Potrivit comunicatelor Partidului Liberal, Brânzaniuc este și vicepreședintele Organizației Teritoriale PL a sectorului Râșcani, condusă de deputatul Iurie Dârda.  

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii