Trei persoane, cercetate în dosarul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), au primit încă câte 30 de zile de arest la domiciliu. Deciziile au fost pronunțate la finele săptămânii trecute de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Șefa Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media a Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, a specificat pentru CrimeMoldova că alte două persoane cercetate în dosar au fost obligate să nu părăsească țara, iar un alt suspect va fi cercetat sub control judiciar.

Inițial, în acest caz, au fost reținute nouă persoane, printre care șase profesori de la ASEM şi trei intermediari. Suspecții, reținuți la începutul lunii iunie, sunt bănuiți de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia erau promovate examenele contra-cost.

Pentru un examen, bănuiții primeau de la un student până la 1 mie de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era susținerea tezei de licență sau a masteratului - între 400 si 550 de euro. În urma înțelegerii, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

În total, peste două milioane de lei, în diferită valută, au fost ridicați de către ofițerii CNA şi procurori, în urma percheziţiilor realizate în cadrul dosarului.

Procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii