Procuratura Anticorupție și CNA au pornit 3 cauze penale în care figurează ca bănuiți mai mulți angajați ai Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului Afacerilor Interne (SPIA).

Cele 3 cauze penale vizează estorcare de bani și protecționism.

În una din cauze, funcționari din cadrul SPIA, în ianuarie curent, au solicitat de la 5 persoane care practicau activitate neautorizată de schimb valutar, 100 de mii de lei pentru a nu raporta ilegalitățile acestora și a nu-i trage la răspundere. În aceeași zi, bănuiții au primit de la victime 4 mii de dolari pentru a nu înregistra acțiunile ilegale.

Într-o altă cauză penală, în noiembrie 2012, angajaţii MAI au estorcat 3 mii de euro de la un cetăţean străin, care transporta motoare de barcă, pentru a nu documenta presupusul caz de contrabandă şi transportarea mărfii fără acte de provenienţă.

În a 3-a cauză, pornită pe faptul activităţii unei grupări criminale specializate în circulaţia substanţelor narcotice de tip heroină în proporţii deosebit de mari, s-a constatat implicarea mai multor angajaţi din cadrul SPIA în comiterea acţiunilor de corupţie şi protecţionism a membrilor grupării criminale.

Astfel, pornind de la materialele acestor 3 cauze, la 18 mai curent, au fost efectuate concomitent, 23 de percheziţii la domiciliile și birourile de serviciu a persoanelor bănuite.

Portalul Deschide.md scrie că, tot pe 18 mai, 3 angajați ai SPIA au fost reținuți. Potrivit surselor portalului, ar fi vorba de  Ion Melnic (reținut și acum câteva zile tot pentru trafic de droguri) Dumitru Rusu și Dumitru Dascăl.

Procurorul Anticorupție, Viorel Morari, a confirmat pentru Deschide.MD că au fost reținuți 3 funcționari  SPIA, într-un dosar pentru trafic de droguri și abuz, iar alți 2 angajați MAI au fost reținuți pe un alt dosar, în care figurează ca bănuit și șeful adjunct al SPIA, Adrian Margina. Morari  a precizat că Margina nu a fost reținut, deoarece nu există bănuiala că s-ar putea eschiva de la urmărirea penală și nici nu s-a stabilit implicarea sa directă în cauza pornită. Potrivit procurorului anticorupție, asta rezultă din recunoașterea vinovăției și declarațiile celorlalți 2 reținuți în același dosar.

adrian margina.png
mai.gov.md (Adrian Margina)

La ora actuală procurorii anticorupţie, colaboratorii MAI şi ofiţerii CNA efectuează acţiuni de urmărire penală sub formă de prezentarea spre recunoaştere, confruntări, audieri suplimentare a părţilor vătămate şi audieri ale bănuiţilor.    


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii