În prima jumătatea a anului curent, organele Procuraturii, de comun cu Ministerul Afacerilor Interne şi Centrul Naţional Anticorupţie au inițiat 518 cauze penale privind infracţiuni de corupţie, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz de serviciu. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut, au fost inițiate 425 cauze penale pentru acest tip de infracțiuni.

Din cele 518 cauze inițiate, 153 sunt pentru abuz de putere sau abuz de serviciu; 144 de cauze privind comiterea excesului de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu; 89 pentru trafic de influenţă; 79 pentru coruperea pasivă; 49 pentru corupere activă și doar 4 pentru luare de mită.

corruption1.png

Pentru aceste categorii de infracțiuni, procurorii au expediat în judecată pentru examinare în fond 137 de cauze penale în privinţa a 174 persoane.

corruption2.png

Printre categoriile de funcționari deferiți justiției pentru acțiuni de corupție se numără: 1 judecător; 4 avocaţi; 4 ex-colaboratori ai SPIA MAI; 5 colaboratori ai poliţiei de frontieră; 7 ofiţeri de urmărire penală; 31 colaboratori de poliţie; 1 ex-ofiţer CNA; 1 executor judecătoresc; 1 şef al unui oficiu teritorial al Cancelariei de Stat; 12 primari; 1 viceprimar; 2 consilieri locali; 2 secretari ai consiliilor locale și alte categorii de subiecţi.

De asemenea, cu participarea procurorilor din Procuratura anticorupţie, instanţele de judecată au pronunţat de la începutul anului 93 sentinţe pentru infracţiuni de corupție în privinţa a 112 de persoane, comparativ cu 94 de sentinţe în privinţa a 113 persoane învinuite de comiterea actelor de corupţie în 6 luni 2015.

Din cele 112 persoane în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe, 84 persoane au fost condamnate, 19 persoane au fost achitate, iar în privinţa a 9 persoane procesul penal a fost încetat.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii