Portalul mold-street a publicat astăzi un articol despre modul în care urmează să fie rambursat miliardul: ””Condamnați” să rambursăm miliardul în 25 de ani”.

Potrivit materialului, autoritățile au identificat și aprobat modalitatea, prin care vor fi rambursate cele cca 13,6 mlrd lei dispărute din cele 3 bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, lichidate în 2015. Această modalitate a fost dezvăluită în Raportul de audit al BNM, realizat de compania română Delloite Audit SRL. 

Raportul.png

Potrivit ultimei pagini din Raportului, pe 9 martie 2016, BNM și Ministerul Finanțelor au semnat un Memorandum de Înțelegere, care prevede emisiunea de obligațiuni de stat ”în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor derivate din Garanțiile de Stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 și nr.101 din 1 aprilie 2015 acordate Băncii Naționale de către Ministerul Finanțelor pentru garantarea creditelor de urgență.”  

În raportul de audit se precizează că, potrivit condițiilor Memorandumului, valorile mobiliare vor fi emise de către Ministerul Finanțelor la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, și livrate BNM la data de 1 aprilie 2016 sau la o altă dată convenită de părți, în volumul creditelor de urgență restante, cu rata efectivă a dobânzii de 5%. 

Același raport precizează că, la data de 25 martie 2016, creditele de urgență restante constituiau 13,57 mlrd lei. O dobândă anuală de 5% la această sumă, reprezintă cca 678 mln lei, fără suma de bază.

Surse din sistemul bancar citate de mold-street, susțin că, la o zi de la semnarea Memorandumului, șefii băncilor din Moldova au fost convocați într-o ședință informală de către Ministerul Finanțelor, în cadrul căreia, li s-au prezentat prevederile documentului, inclusiv că durata de rambursare va fi de 20-25 ani, iar rata dobânzii de 5%.

De asemenea, ar fi fost exprimată și propunerea ca instituțiile financiare să ”participe la cumpărarea hârtiilor de valoare emise de Guvern” și astfel să contribuie la rezolvarea problemei. Potrivit mold-street, bancherii nu au fost încântați de această ”ofertă”. Unii chiar și-au exprimat revolta că autoritățile n-au reușit să prevină frauda din sistemul bancar și nici să identifice vinovații și să-i pedepsească. 

Mold-street mai amintește că, soluția cu scadența de 20-25 ani a fost formulată anterior de Anatol Arapu (ex-ministru al finanțelor), în 2015, la o întrunire cu mediul de afaceri, la care a menționat dorința MF de a reflecta suma fraudei la o dobândă mică pentru o perioadă cât mai îndelungată. Acesta a fost și un motiv de neînțelegere dintre autoritățile RM și misiunea FMI, care dorea un termen mai scurt și condiții de piață pentru rambursarea sumei. 

Potrivit șefului Departamentului studii de piață și cercetări de la Business Intelligent Services – Stanislav Madan, citat de mold-street, suma de 13,6 mlrd lei va trebui rambursată din contul impozitelor achitate de contribuabili - ”…dacă de la sfârșitul anului 2014 și până acum cetățenii Republicii Moldova au plătit indirect notele de plată pentru Jaful Secolului prin prăbușirea monedei naționale, creșterea generală a prețurilor și limitarea substanțială a accesului la finanțe prin scumpirea resurselor creditare, din acest an este planificat să plătim ca și contribuabili în modul cel mai direct….” a mai declarat Madan pentru mold-street.

Raportul care a dezvăluit aceste scheme a fost realizat de compania română Delloite Audit SRL și poate fi citit aici.

Materialul integral ””Condamnați” să rambursăm miliardul în 25 de ani” poate fi citit aici.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii