Un atac raider asupra uzinei «Anchir» din Moldova poate intra în manuale privind schemele de corupție cele mai eficiente cu participarea statului și a mafiei.
Modul în care a fost aproape lichidată fabrica de succes care producea cărămidă în Moldova poate deveni standart al schemelor de corupție, scopul cărora final e căptura întreprinderii prin lichidare sau atribuire.
Întregul proces de lichidare a uzinei s-a desfășurat intr-un timp indelungat– aproape șase ani și înca nu e terminat. Liderii ai companiei s-a dovedit să fie mult mai rezistenți precum se parea de la început și au scos la iveală toata istoria fabricii, una din istorii triste a multor intreprinderi din Moldova în ultimii ani.
Așadar, o piesă despre modul în care o fabrica de succes a ajuns la pierdere și a fost, de fapt, distrusă de concurenta principală - uzina «Macon».

Nicolae Indoitu– principalul acționar al fabricii de cărămidă «Anchir», situate în satul Chirca, raionul Anenii Noi
Agresor– reprezentant al unei companii concurente «Macon»
Eugeniu Rusu– fostul procuror general adjunct
Alexandru Gusev– șef al întreprinderii de stat «Moldova-Gaz»
Nicolae Barbăscumpă– șef al întreprinderii «Ialoveni-Gaz», un prieten al lui Alexandru Gusev
Ion Prisacaru– șef al inspectoratului fiscal
Sergiu Selivestru– angajat din inspectoratul fiscal, o rudă apropiată a lui Ion Prisacaru
Irina Selivestru- jurist în «Moldova Gaz», administratorul judiciar, o rudă apropiată a lui Ion Prisacaru
Ion Cucereavîi– reprezintă interesele companiei «Macon»
Chiril Gaburici– prim-ministru
Nina Chernat– Judecător al Curții de Apel din Chișinău

În 2010 agresorul a venit la proprietarul companiei «Anchir» și a contribuit la 50% din companie. Nicolae Indoitu a refuzat și a intrat în «furia» agresorului: a fost lansată o schemă de corupție la începutul căreia fostul adjunct al Procurorului General Eugen Rusu trimite scrisori autorităților statului să efectueze un control in uzină. Apoi el organizează un grup de raider și chiar vine însuși la uzină, fără a ascunde numerele mașinii de stat.
Actul 2.
Agresorul decide să blocheze activitatea uzinei, împingînd-o în datorii pentru a o lichida în curînd. Șeful «Moldova Gaz», Alexandru Gusev, fiind un monopol pe piața gazului natural, prin o comandă specială oprește furnizarea de gaz. Uzina nu mai funcționează și pierde o serie de contracte. Planul moldovenesc «Barbarossa», cu toate acestea, se dovedește a fi fără succes- «Anchir» a depune o plângere la Agenția Națională de Reglamentare în Energetică și în curând «Moldova-Gaz» a fost obligată să continue furnizarea de gaz. Alexandru Gusev, cu toate acestea, nu se grăbea să efectueze instrucțiunile.
Actul 3.
Fabrica acumulează datorii, inclusiv la «Moldova-Gaz» și «Banca de Economii», de la care a primit un credit pentru modernizarea echipamentului. Agresorul începe lichidarea uzinei.
Actul 4.

Însă proprietarii companiei au împiedicat vînzarea fabricii. Agresorul trece la scenariul alternativ.
Scenariul alternativ
După Irina Selivestru și Nicolae Barbăscumpă managerul fabricii a fost numit Ion Cucereavîi. El urmărea interesele unei companii concurente care dorea să elimine firma și să capete cariera de materii prime. Cucereavîi a început practic să"ucidă" uzina: scoate 50 de unități de echipament, începe să distrugă clădirea și, ca urmare, cauză daune companiei de peste 21 de milioane de lei. Mai târziu acesta va fi inclus într-un dosar penal privind furt și falsificarea actelor normative dar va rămîne nepedepsit.
Pierderile totale ale companiei în 2014 au ajuns la 285 milioane de lei.

Agresorul din nou începe să atace și să faciliteze organizarea a numeroaselor inspecții de autorități care nu au permisiune și le propune să găsească documente care nu au nimic de a face cu activitățile lor: «Moldova Gaz», autoritățile fiscale, Ministerul Finanțelor, poliția, etc. După 3 luni iarăși, fără nici un motiv, este stopată furnizarea de gaz natural. În urma unui apel Agenția Națională de Reglamentare în Energetică obligă Moldova Gaz să reînvie furnizarea și din nou ordinul nu este executat la timp.
În luna mai anului 2015 fabrica începe să funcționeze din nou și platește datoriile, iar după un timp rămîne din nou fără gaz, dar de data aceasta cu luptă. Angajații ai companiei de gaz care au sosit pe loc să opreasca gazul au întîlnit muncitorii de la fabrică, însa au rezistat și au amenințat că vor opri gazul și în satele din apropiere. Ceea ce s-a întâmplat de fapt. Numărul de victime ale «mafiei de stat» creștea în mod constant.
Pentru prima dată de când scandalul a devenit public prim-ministru Chiril Gaburici a fost nevoit să se implice. După aceasta a fost restabilită furnizarea de gaz, dar nu pentru mult timp. «Ultimul atac» al agresorului a fost publicat în Internet. În mod clar se vede că un grup de bandiți acționează împreună cu oficiali, cu reprezentanți ai poliției, reprezentanții «Moldova-Gaz» și chiar ai firmei concurente «Macon». Ei atacă uzina încercînd să intre, lovesc angajații și acționarul majoritar al companiei .
Aceasta a fost ultima zi de lucru a uzinei, în care 200 de muncitori au încercat să reziste la atacul de raideri.

Epilog
Lucrătorii uzinei «Anchir» sunt adevărați «eroi ai timpului nostru», care continuă să lupte și sincer sper că noul guvern va opri schema distructivă a corupției încît ei nu vor fi nevoiți să părăsească familiile lor și să plece în străinătate în căutare de muncă.
Оставить комментарий
Nu sunt comentarii