Noi bănuiți în cazul fraudelor din sistemul bancar al Republicii Moldova– un alt vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, cât şi un membru al acesteia, dar şi doi angajați ai CA al Băncii de Economii au fost citaţi la Procuratură.

Potrivit procurorilor anticorupție, aceștea sunt bănuiți în comiterea abuzului în serviciu în cazul fraudelor de la BEM și vor fi supuși audierilor.

Portalul «moldova.org» scrie că ar fi vorba despre Iurie Filip, vicepreședinte al Consiliului de administraţie al CNPF și Aurica Doina, membru al aceluiași Consiliu, iar ce ține de cei doi membri ai CA al Băncii de Economii este vorba despre Elena Matveeva și Veaceslav Mămăligă.

Funcţionarii CNPF sunt cercetaţi în cadrul investigaţiei extinse şi sunt bănuiţi că au comis neglijenţă la votarea modificărilor în Registrul de Stat al Valorilor Mobiliare, fapt care a condus la înregistrarea emisiei suplimentare de acţiuni la «Banca de Economii» SA.  

În cadrul acestui dosar sunt vizați actuali și foşti preşedinţi, dar și membri ai consiliilor de administrare a băncilor, dar şi agenţi economici care au beneficiat de credite, acordate cu pretinse încălcări.

La această etapă, 10 persoane au statut de învinuiți, inclusiv fostul preşedinte al CA al BEM, Ilan Şor.

Noi detalii în investigația companiei Kroll

Banca Națională a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că un nou raport al companiei Kroll dezvăluie dovezi clare cu privire la implicarea crucială a lui Ilan Șor în furtul secolului.

Potrivit  unui comunicat de presă emis de BNM pe data de 25 martie se anunță că «Prin informația colectată și analizată de Kroll se confirmă că Grupul Șor a avut tangență cu achiziționarea acțiunilor celor trei bănci din Republica Moldova în anii 2012-2014 și a controlat direct deciziile cu privire la acordarea «creditelor neperformante».

La această etapă compania care investighează frauda din sectorul bancar moldovean a identificat tranzacții în sumă de peste 350 milioane dolari SUA, care pot fi direct atribuite fraudelor din cele trei bănci din țara noastră.»

În prima etapă a investigației Kroll se mai arată că «spălarea fondurilor  fraudate s-a efectuat printr-o rețea extinsă de companii și conturi bancare, inclusiv prin conturi ai băncilor din Republica Moldova, Letonia, Estonia, Rusia și Cipru», se mai menționează în comunicatul emis de BNM.

Ilan Șor se declară nevinovat

ilan shor.pngȘi dacă până acum, Ilan Șor a refuzat să facă declarații pentru presă privind implicarea sa în furtul miliardului, la 25 martie acesta a ieșit în fața jurnaliștilor.

Fostul președinte al Consiliului de Administrare al Băncii de Economii se declară nevinovat și menționează că a fost constrâns să sustragă bani de la BEM și să ofere credite neperformante. 

Potrivit lui Șor valoarea reală a prejudiciului de la Banca de Economii nu ar fi de un miliard de dolari, așa cum se vorbește în societate, ci de 675 de milioane de dolari.

«Valoarea totală a prejudiciului este de 675 de milioane de dolari. Această sumă se împarte în două părți – 350 de milioane de dolari, credite acordate în perioada în care președinte al Consiliului de Administrație al BEM era Grigore Gacichevici, iar Vlad Filat deținea funcția de prim-ministru și controla BEM. A doua parte este de 250 de milioane de dolari, sumă care a fost oferită lui Vlad Filat prin intermediari, la solicitarea acestuia»– a declarat Ilan Șor.

Fostul preşedinte al Consiliului de Administrație de la BEM a mai spus că nu are încredere în auditul efectuat de compania Kroll. El a spus că este gata să contracteze o companie cu renume internațional, care să se ocupe de investigarea furtului de la BEM.

Pe de altă parte, avocatul ex-premierului, Igor Popa, a declarat pentru unele posturi TV, că învinuirile aduse de Șor în adresa lui Vlad Filat nu se regăsesc în rechizitoriul procurorilor şi încalcă prezumţia de nevinovăţie.

Amintim că, Ilan Șor este principalul învinuit în dosarul furtului de la Banca de Economii. El este acuzat de procurori că împreuna cu alți membri ai consiliilor de administrare de la BEM, ar fi semnat un contract prin care a scos miliarde de lei din Banca de Economii. Deși Șor a stat în arest la domiciliu, fiind eliberat pentru ca a candidat la funcția de primar la orașul Orhei, funcție pe care o deține în prezent.

Filat CNA

Sursa: www.publika.md

În octombrie 2015, după declarațiile făcute de Ilan Șor la CNA,  ex-premierul Vlad Filat a ajuns dupa grații fiind învinuit de corupere pasivă și trafic de influență. Filat se declară nevinovat și susține că este victima unei răfuieli politice. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că investigarea Kroll, privind furtul secolului va fi finalizată în maxim doi ani, conform clauzelor contractuale. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii