Implicat în furtul secolului. Directorul SRL Valiexchimp a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul delapidărilor de la Banca de Economii. Bărbatul este cercetat penal pentru dobândirea prin înşelăciune a unui credit în valoare de 1.250.000 de euro de la BEM.

În prezent, bănuitul a fost reținut pentru 72 de ore și  se află în custodia CNA.Creditul a fost acordat în perioada în care la şefia BEM se afla Grigore Gacikevici.

Menționăm, că Grigore Gacikevici este învinuit că ar fi favorizat obţinerea și de către alți doi oameni de afaceri a unui credit prin înşelăciune, în valoare de peste două milioane de euro. În prezent, Gacikevici este reținut, iar la sfârșitul lunii aprilie, fostului şef al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici i-a fost prelungit mandatul de arest. Astfel, Curtea de Apel a decis menţinerea mandatului pentru încă 30 de zile.

Totodată, CNA are în gestiune mai multe cauze penale ce vizează delapidările de la Banca de Economii şi Banca Socială. Este vorba despre obţinerea creditelor prin înşelăciune, însuşirea bunurilor în proporţii deosebit de mari, încălcarea regulilor de creditare, abuz în serviciu, spălare de bani, gestionarea defectuoasă a BEM şi Banca Socială şi obstrucţionarea supravegherii bancare.

În total, în dosarele CNA, 10 persoane au statut de învinuit, trei de bănuit, iar alte trei persoane sunt anunţate în căutare, fiind emise mandate de arestare pe numele acestora.

Totodată, în dosarul "fraudei de la MAIB", un membru al Consiliului de administrare, fratele acesteia şi un registrator de stat sunt învinuiţi de dobândirea de acţiuni prin înşelăciune, precum şi de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

În prezent, nouăsprezece dosare deja se află pe rol în instanţele de judecată, iar cinci persoane, printre care fostul şef al BEM Grigore Gacikevici, au statut de inculpat. 

Suma totala a creditelor investigate de CNA în dosarelel BEM este de 1 812 622 912 de lei, 23 552 169 de dolari si 32 414 517 euro. În cazul Bancii Sociale, suma împrumuturilor acordate cu încalcarea regulilor de creditare este de 459 900 000 de lei, 12 800 000 de euro si 11 400 000 de dolari.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii