Şeful Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a fost reţinut de ofiţerii CNA pentru 72 de ore. Acesta este bănuit de îmbogăţire ilicită.

Potrivit procurorilor, funcţionarul deţine mijloace financiare care în cumul au fost estimate la şase milioane de lei, valoare ce depăşeşte substanţial veniturile obţinute de familia sa în perioada 2011-2015.

Este vorba despre două terenuri din oraşul Călăraşi şi municipiul Chişinău, două imobile de lux, a căror valoare de piaţă depăşeşte un milion de lei, un automobil  care valorează peste 600 de mii de lei, dar şi active financiare la două bănci în valoare de 295 000 de lei şi 18 000 de lei.

Potrivit oamenilor legii, suspectul împreună cu soţia au declarat în ultimii cinci ani de aproape şase ori mai puţini bani, adică 1 075 871 lei. Astfel, s-a stabilit că investiţiile şi achiziţiile efectuate depăşesc semnificativ veniturile familiei. Potrivit probelor acumulate de ofiţerii de urmărire penală, acest fapt denotă existenţa unor surse de venit obţinute ilegal şi nedeclarate.

În acest caz a fost deschisă o cauză penală în temeiul de “îmbogăţirea ilicită”, infracţiune care se pedepseşte cu amendă de până la 160 de mii de lei, sau închisoare de până la şapte ani. Totodată suspectul va fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 la 15 ani.

Amintim că suspectul mai este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu într-un alt dosar instrumentat de CNA. Acesta este învinuit că ar fi influenţat mai mulţi subalterni, membri ai grupurilor de lucru pentru organizarea achiziţiilor publice, ca să ia decizii favorabile în privinţa unor operatori economici. Faptele se confirmă prin anularea unui şir de licitaţii, pe motive neîntemeiate, şi desemnarea unor ofertanţi, apropiaţi bănuitului, drept câştigători.

Dacă va fi găsit vinovat şi în acest caz, funcţionarul riscă de la 6 la 10 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 la 15 ani. 

Astfel, dacă i se va demonstra vinovăţia în ambele cazuri, şeful Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor  ar putea să-şi petreacă următorii 17 de ani după gratii.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii