Procuratura Anticorupţie a înaintat conducerii „Apă-Canal” Chişinău demersuri privind suspendarea provizorie din funcţie a Directorului tehnic şi a şefului Secţiei analize economice şi preţuri ai întreprinderii, ambii învinuiţi de abuz de serviciu, săvârşit prin complicitate.

Potrivit procurorilor, ilegalităţile au fost comise în intervalul anilor 2013–2015, când unul dintre învinuiţi era preşedinte, iar complicele său membru al Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor de achiziţionare a mărfurilor, lucrărilor şi serviciilor în cadrul „Apă-Canal” Chişinău.  

Astfel, învinuiţii au acţionat prin înţelegere prealabilă cu directorul general al întreprinderii în scopul favorizării unui anumit agent economic şi au achiziţionat de la acesta, la un preţ majorat, bunuri pentru necesităţile întreprinderii. Conform oamenilor legii, firma favorizată îi aparţinea chiar fiicei directorului general „Apă-Canal” Chişinău.

Prin urmare, în lipsa unei concurenţe reale, mimând petrecerea licitaţiilor cu participarea firmelor a căror conducător sau fondator este fiica directorului general, învinuiţii au votat pentru desemnarea câştigătorului licitaţiilor şi încheierea contractelor de achiziţii cu acest agent economic, prejudiciind bugetul instituţiei cu peste două milioane lei.

Procurorii consideră necesară suspendarea provizorie din funcţie a învinuiţilor pentru a nu împiedica stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale prin influenţarea persoanelor sau distrugerea probelor pe caz.

Imediat după iniţierea procesului penal, directorul general al „Apă-Canal” a depus cerere de eliberare din funcţie, în prezent, acesta fiind cercetat în cadrul aceleiaşi cauze penale cu foştii săi subalterni.  

Pentru această infracţiune norma penală prevede amendă de până la 2350 unităţi convenţionale (117 500 lei) sau închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii