Dimineața de azi a început cu percheziții pentru primăria capitalei. CNA a desfășurat o operațiune în cadrul unei cauze penale de corupere, în care sunt vizaţi funcţionari din cadrul primăriei, dar şi persoane intermediare. Ofiţerii CNA, împreună cu procurorii, au efectuat percheziţii în biroul viceprimarului Capitalei, Vlad Coteţ şi în biroul adjunctului arhitectului-şef al Capitalei, Radu Blaj. De asemenea, percheziţii au avut loc şi în maşinile şi la domiciliile persoanelor vizate. 

„Astăzi au avut loc 12 percheziții la domiciliile automobilele dar și birourile mai multor funcționari de la primărie dar și a unor persoane suspecte în cadrul a 10 dosare penale deschise de CNA, printre care luare și dare de mită, abuz în serviciu și falsificarea actelor. Aceste infracțiuni constau în urgentarea eliberării și perfectării actelor pentru privatizarea încăperilor nelocuibile, urgentarea și perfectarea actelor de schimbare a statului zonelor/ terenurilor și eliberarea și perfectarea actelor pentru recepția finală a obiectivelor”, a declarat seful direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu.

Zumbreanu a anunțat câteva minute în urmă, într-o conferință de presă că viceprimarul Vlad Coteț, dar și arhitectul adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chișinău, Radu Blaj au fost reținuți pentru 72 de ore, de către ofițerii CNA în calitate de bănuiți a unei scheme de corupție din cadrul primăriei. La scurt timp, viceprimarul Vlad Coteț a fost transportat la Spitalul de Urgență, pentru că a solicitat ajutor medical. Dacă medicii vor stabili că acesta are nevoie de spitalizare, atunci viceprimarul va fi internat la spitalul penitenciarului, iar dacă acesta se va simți bine atunci va fi dus în izolatorul CNA.    

Potrivit viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, dacă vor exista dovezi că Vlad Coteţ şi Radu Blaj sunt implicaţi în scheme de corupţie, aceştia vor fi suspendaţi din funcţii pe perioada anchetei.

În urma perchezițiilor,  au mai fost reținute și 2 persoane fizice, intermediare în schemele de corupție, dar și un inspector principal de la Inspecția de Stat în Construscții. 

Zumbreanu a menționat și suma maximă care a fost transmisă în calitate de mită - 12 mii de euro, însă au fost și alte sume transmise pentru ilegalitățile respective. 

Persoanele reținute de CNA se află în custodia instituției pentru 72 de ore, iar procurorii urmează să decidă dacă vor înainta învinuirea și dacă vor solicita aplicarea măsurii de arest.

Reprezentantul CNA a menționat că perchezițiile de azi au fost efectuate într-un dosar de corupție, deschis la începutul acestui an. Funcționarii vizați ar fi primit bani în schimbul urgentării mai multor acte.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii