Unsprezece angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto” au fost reținuți, iar alte 12 persoane au fost escortate la CNA pentru audieri în cadrul a câteva dosare penale inițiate pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Suspecții sunt cercetați pentru organizarea unor scheme de acumulare a circa 1,5 milioane de lei lunar de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale pentru a fi scutiți de controale.

Update: Încă o persoană a fost reţinută de ofiţerii şi procurorii anticorupție în dosarul gărilor auto. Este vorba despre un dispecer, care activa în cadrul filialei Orhei a ÎS Gările şi staţiile auto. Persoana este reţinută pentru 72 de ore şi se va afla în custodia CNA.

În total, 23 de persoane sunt cercetate penal pentru corupere pasivă, activă şi abuz în serviciu, 12 dintre care au fost reţinute.

Persoanele reținute sunt: 4 administratori ai filialelor teritoriale Bălţi, Edineţ, Orhei și Căuşeni, 2 şefi din cadrul filialei teritoriale Centru (Chişinău), 2 controlori, 2 dispeceri şi un casier.    

Potrivit CNA, casierii acumulau până la finalul fiecărei zile bani de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar ajungea la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Conducătorii auto erau obligaţi de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

Evitarea controalelor se dorea întrucât majoritatea autovehiculelor admiteau mai multe abateri, printre care: surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc.

De asemenea, în cadrul investigațiilor, s-a documentat o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai ÎS „Gările şi staţiile auto”. Potrivit anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni bani pentru depozitarea bagajelor fără a reflecta sumele în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii.

Ofițerii și procurorii anticorupție au efectuat marți, 17 iulie, percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni - inclusiv în Chişinău.

Investigațiile pe acest caz continue.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii