Reținerea de ieri a consulului general al Republicii Moldova la Instanbul, Veaceslav Filip, a avut loc în cadrul unei cauze penale pornite recent. Detaliile au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă, susținută de Procuratura Generală și SIS.

Potrivit procurorului general interimar, Eduard Harunjen, cauza penală în cadrul căreia a avut loc reținerea diplomatului, viza o schemă de escrocherie efectuată de cetățeni arabi, care estorcau bani de la concetățenii lor pentru a le facilita intrarea sau aflarea pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, în cadrul operațiunilor de investigație s-a stabilit că consulul și întreg personalul consulatului, era complice la această schemă de escrocherie și acte de corupție.

Aceștia participau la eliberarea actelor consulare în schimbul unor remunerări, de câteva sute de dolari. Oamenii legii au precizat că au fost transmiși și bani sub control.

Reprezentanții SIS și ai procuraturii au precizat că vor reveni cu detalii pe parcurs, inclusiv cu înregistrări video, deoarece în prezent acțiunile de urmărire penală continuă.

Cauza ar avea legătură și cu o cauză penală anterioară, în care a figurat consulul onorific al Siriei la Chișinău. În februarie 2015, acesta, împreună cu fratele său, au fost bănuiți de trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, la domiciliul lor fiind petrecute mai multe percheziții. Aceștia, ar fi pretins bani în schimbul eliberării actelor prin care să permită intrarea pe teritoriul RM, al cetățenilor din Siria. Anume această cauză ar fi stat la baza documentării activității consulului RM la Istanbul.

Directorul SIS, Mihai Balan a declarat că consulatul din Istanbul favoriza și elemente cu tentă teroristă.

În prezent, statutul de bănuit în această cauză îl are doar diplomatul reținut ieri la ora 22:00, pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii