Primarul comunei Trușeni, Ion Apostol, şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate au fost reţinuţi într-un dosar de abuz. Cei doi sunt învinuiți de înstrăinarea mai multor terenuri ce aparţin administraţiei locale din Trușeni, contra unor sume de până la 10 mii de euro. Anterior, într-o investigație CrimeMoldova, au fost prezentate și alte scheme de înstrăinare a terenurilor din Trușeni, care ar fi avut loc cu implicarea primarului din localitate.

Potrivit CNA, un grup de persoane, printre care actualul primar, dar şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate, ar fi organizat deposedarea întovărăşirii pomicole din localitate de mai multe loturi de pământ. După înstrăinarea acestora, terenurile au fost vândute altor persoane.

Suspecții ar fi identificat doritori de a intra în posesia pământurilor, după care, contra unor sume de bani, care ajungeau până la 10 mii de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente.

Pentru a da o tentă legală tranzacţiei, bănuiţii ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului asupra terenurilor. Cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărăşirea pomicolă şi, prin urmare, puteau fi consideraţi membri ai întovărăşirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Asta chiar dacă tranzacţiile, de facto, se desfăşurau în perioada de după anii 2000.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat marți, 12 iunie, mai multe percheziţii, iar în urma acestora primarul din Trușeni şi preşedintele întovărăşirii pomicole menţionate au fost reţinuţi pentru 72 de ore. În prezent, aceștia sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu.

Totodată, investigaţiile continuă şi în privinţa altor persoane din administraţia locală.

Ion Apostul a fost ales primar de Trușeni pe listele electorale ale PDM la alegerile locale din 2011, iar ulterior și la cele din 2015.

În timpul realizării investigației CrimeMoldova despre o altă schemă cu terenurile din localitate,  Ion Apostol a avut o reacţie nervoasă: „Nu înţeleg de ce vă interesează acest subiect. Stimam organizaţia voastră, dar dacă vă interesaţi de asta, n-o mai stimez. Dacă a ajuns să se intereseze Crime de bugetul Primăriei Truşeni, apoi îmi iau lumea în cap şi mă duc. Sau poate vreţi procente de la Consiliu? Totul s-a făcut legal, a fost comisie. N-a mai dat primarul nimic, căci eram acum închis. Noi suntem monitorizaţi de organe, iar eu personal respect legea”, a spus Apostol”.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii