Procuratura generală a reacționat la solicitările jurnaliștilor de a se expune asupra apelului societății civile ca dosarul ex-premierului să fie public.

Astfel, procuratura precizează într-un comunicat de presă că, decizia ca ședința de judecată să fie închisă a fost luată de instanța de judecată în baza argumentelor prezentate de procuror, potrivit cărora procurorul ar fi obligat să nu permită ca ședința de judecată în acest caz să pericliteze ancheta în dosarul care a rămas în procedura Procuraturii Anticorupție, în privința celorlalte capete de acuzare, care-l vizează pe Vlad Filat. Potrivit comunicatului, decizia ca ședința să fie închisă are și temei legal prevăzut de art.18, alin. (2) al Codului de procedură penală: ”Accesul în sala de  ședință poate fi interzis presei sau publicului, prin încheiere motivată, pe parcursul întregului proces sau al unei părți din proces … sau în măsura considerată strict necesară de către instanță când, datorită unor împrejurări speciale, publicitatea ar putea să prejudicieze interesele justiției”.

Procurorii mai menționează că, martorii care au fost sau vor fi audiați în cadrul ședinței, urmează să descrie anumite circumstanțe care formează obiectul învinuirii lui Filat, inclusiv circumstanțe care sunt în proces de investigare, iar prezentarea lor într-un proces public ar putea periclita buna desfășurare a anchetei și ar duce la compromiterea unor probe.

În acest context, procurorii ar fi obligați să întreprindă acțiuni legale pentru a proteja bunul mers al anchetei. Potrivit procurorilor, dosarul Filat este doar o parte din această anchetă care vizează cazul fraudelor de la Banca de Economii.

live-o-noua-sedinta-de-judecata-in-cazul-lui-vlad-filat-1458117745.jpg

Sursa: unimedia.info

Solicitarea ca ședința să fie închisă este temporară, până la finalizarea anchetei sau până la apariția circumstanțelor care vor elimina orice risc pentru buna desfășurare a anchetei, când va putea fi analizată posibilitatea ca cel puțin o parte din proces să fie publică.

Procurorii au făcut trimitere și la precedentul judiciar legat de caracterul închis al ședințelor de judecată privind acuzarea lui Ion Rusu, conducătorul companiilor ”Caravita&Co” și ”Bussiness Estate Investments”, când în baza demersului avocaților inculpaților, a fost dispusă judecarea cauzei în ședință închisă, având aceeași motivație a instanței de judecată.

De asemenea, procurorii menționează că, caracterul public sau închis al ședințelor de judecată se decide de către instanța de judecată, la solicitarea părților. Potrivit procurorilor, în cazul Filat, nici el, nici apărătorii săi și nici alte persoane nu au înaintat cereri sau demersuri suplimentare instanței, pentru examinarea publică a cazului.  

Dreptul la audiere publică este un instrument de asigurare a încrederii publicului în actul de justiţie.

Examinarea cauzei ex-premierului Filat în ședințe publice a fost solicitată de societatea civilă, printr-un apel public: ”dreptul la audiere publică este un instrument de asigurare a încrederii publicului în actul de justiţie şi reprezintă un important mijloc de menţinere a încrederii în instanţele judecătoreşti”.

Anterior și avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, a solicitat publicitatea procesului: ”Am pledat pentru publicitatea acestui proces pentru că rezonanța cazului este destul de mare, și atât noi cât și clientul dorește ca societatea să fie informată transparent și corect. Procurorii au cerut nepublicitatea ședinței de judecată. Considerăm că este o încălcare gravă. Legea spune că dacă nu se respectă publicitatea ședinței de judecată, acest act de justiție se consideră nul. Mai mult, CEDO condamnă aceste încălcări de procedură.”, dar completul de judecată care examina dosarul, nu a satisfăcut cererea.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii