Scandalul Hexi Pharma continuă. Societatea Academică din România (SAR) a depus o plângere prealabilă şi o reclamație administrativă contra Servicului Român de Informații (SRI), după ce instituția a refuzat să desecretizeze informările pe care le-ar fi trimis demnitarilor, în legătură cu Hexi Pharma şi infecțiile nosocomiale din spitalele româneşti, scrie portalul romaniacurata.ro. Societatea consideră neîntemeiate motivele invocate de SRI în refuzul de desclasificare a informațiilor și crede că prin menținerea clasificării, destinatarii informărilor sunt protejați de o eventuală răspundere.

Potrivit romaniacurata.ro, dacă informările trimise autorităților și demnitarilor nu vor fi declasificate de către SRI, opinia publică ar putea ajunge la următoarele concluzii:

– fie SRI nu a urmărit fenomenul, de altfel evident infracțional, și nu a informat instituțiile și persoanele abilitate să ia măsuri,
– fie SRI a informat despre nelegalități, dar destinatarii nu au luat măsurile ce se impuneau, facilitând astfel practicile penale, poate favorizând chiar făptuitorii.

Reprezentanții SAR consideră că desecretizarea informărilor Hexi Pharma nu aduc prejudiciu siguranței naționale, solicitând în acest sens, revizuirea refuzului de a desecretiza informările despre Hexi Pharma și îmbolnăvirile nozocomiale, și în consecință desecretizarea documentelor în cauză, prin publicarea lor.

Legislația României prevede expres interzicerea clasificării ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor, în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public, precum și a informațiilor care, prin natura sau conținutul lor sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra unor probleme de interes public. Astfel, SAR consideră că, informațiile obținute din mediul sănătății publice nu trebuiau de la bun început clasificate.

Anterior, potrivit Agerpres, și societatea ActiveWatch a avut o solicitare similară. Organizația a solicitat Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații să verifice dacă SRI a deschis, în ultimii 5 ani, vreo investigație cu privire la faptele Hexi Pharma și grupului de societăți conexate; dacă a informat vreuna dintre autoritățile competente cu privire la faptele constatate și dacă există vreo legătură economică între activitatea SRI și societățile comerciale Hexi Pharma sau cu vreuna dintre societățile comerciale care funcționează în conexiune cu Hexi Pharma.

Cazul Hexi Pharma și cazurile de infecții nozocomiale sunt de mai multă vreme în centrul atenției publice de pe ambele maluri ale Prutului.

 Amintim că, la începutul anului curent, Gazeta Sporturilor din România a publicat o investigație despre unul dintre cei mai mari producători de dezinfectanți de pe piața farmaceutică din România – Hexi Pharma, în care a dezvăluit că produsele acestei companii erau practic ineficiente din cauza că erau diluate în proporții foarte mari. Scandalul a tulburat profund sistemul medical din țara vecină, soldându-se cu demisia ministrului român al Sănătății, Achimaș-Cadariu, proteste și moartea (posibilă sinucidere) directorului companiei, Dan Condrea.

Scandalul a ajuns și în Republica Moldova, după ce ZDG a scris că produsele companiei au ajuns și în câteva spitale din țara noastră.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii