Coletele cu substanțe anabolizante    

Pe 9 februarie curent, SIS-ul a comunicat despre o captură ”record” de 15 saci poştali cu anabolizante, în valoare de câteva sute de mii de euro (detalii privind mersul investigației încă nu au apărut), pe care era aplicată ştampila Poştei Moldovei şi eticheta "Cărţi". Însă, un fost angajat al Poștei Moldovei - Sergiu Cibotaru a afirmat că această captură record nu este decât o picătură din cantitatea transportată anual prin intermediul Poștei Moldovei. Saci cu asemenea colete ar fi expediate zilnic.

În cadrul emisiunii Interpol din 06.04.16, Sergiu Cibotaru - fostul şef control financiar şi audit al Poştei Moldovei a afirmat că, în cadrul Poștei Moldovei sunt puse în practică scheme de corupţie de milioane de lei (pe zi!): ”În anii 2012, am descoperit o schemă de corupţie în cadrul acestei instituţii. Zilnic, prin Poşta Moldovei se transportă colete în SUA şi Europa, cu ştampila instituţiei. Deşi pe pachete scrie că sunt produse de cosmetice sau cărţi, în interior se află anabolizante. Pe piața neagră, 200 de grame ajung să coste de la 300 la 1.500 de dolari. Pe zi, se adună câte 7 milioane de lei şi se trimit până la 800 de colete”.

sergiu cibotaru.jpgÎn cadrul emisiunii, fostul angajat al Poştei Moldovei a dezvăluit şi alte scheme care se practică în cadrul instituției: casarea combustibilului; bani pentru reparaţii ale oficiilor, care nu se reparau; darea la procente a banilor prevăzuți pentru achitarea pensiilor etc.

Sergiu Cibotaru a declarat că a solicitat partenerilor externi azil politic, fiindu-i frică pentru securitatea sa şi a familiei, în urma declarațiilor făcute în presă.

Declarațiile integrale ale lui Sergiu Cibotaru: 

Cu câteva zile înainte, jurnal.md a publicat investigația ”Zeci de colete cu substanţe interzise, trimise zilnic prin Poşta Moldovei în UE şi SUA; Dezvăluirile unui fost şef din cadrul întreprinderii” realizată tot în baza declarațiilor lui Sergiu Cibotaru, care a descoperit schema de contrabandă cu anabolizante încă în anul 2012, în urma unui control complex la Centrul de Transportare şi Prelucrare a Poştei.

1dfasdf.png

Cibotaru spune că i-a prezentat vice-directorului întreprinderii - Sergiu Batiuşca, un raport cu privire la rezultatele anchetei, actul fiind semnat de încă 11-12 persoane din cadrul întreprinderii. Batiuşca nu a semnat însă raportul. În schimb, a eliminat Serviciul control financiar şi audit intern din structura întreprinderii, iar Sergiu Cibotaru a rămas fără funcţie: ”L-am anunţat atunci pe directorul adjunct, dar el nu a întreprins nici-o acţiune. M-a dat afară pe mine şi pe soţia mea care activa în direcţia cadre la Poşta Moldovei. Într-o seară, directorul adjunct împreună cu deputat PD au venit la mine acasă şi m-au rugat ca să nu spun despre această schemă şi mi-au propus bani şi funcţii. Eu am refuzat”. 

Potrivit lui, şefii instituţiei nu doar sunt la curent, dar și controlează afacerea ilegală.

Bărbatul afirmă că pe lângă Poşta Moldovei, această afacere implică şi Serviciul Vamal, care verifică toate coletele expediate peste hotare. Despre implicarea SV și Poștei Moldove în asemenea schemă a fost scris și în sesizarea de pe harta corupției ”Afacere cu efect letal organizată de oamenii în epoleți”.

În legătură cu această sesizare, recent, Serviciul Vamal, după examinarea cazului, a constat oficial participarea, inclusiv a Poștei Moldovei în schema de contrabandă cu anabolizante.

Directorul milionar de la „Poşta Moldovei”

Într-o altă investigație jurnal.md s-a scris despre faptul că, directorul general al ÎS „Poşta Moldovei” - Serghei Nastas, este un conducător „de milioane”. În anul 2014 el declara că pe conturile sale avea cca 2 mln de lei şi peste 301 mii de euro.

nastas-01.jpg

Tot în declarația din 2014, Nastas a indicat o casă de locuit cu valoarea cadastrală de peste 15 mii de lei, o construcţie cu suprafaţa de 200 mp, 3 apartamente a căror valoare depășește 60 mii euro; o casă de locuit în Madrid de 480 m.p. şi cu o valoare cadastrală de 480 de mii de euro. Serghei Nastas a mai declarat 3 terenuri în extravilan şi 3 destinate pentru construcţii.

Moldova Curată a descoperit că directorul PM are în capitala Spaniei o afacere în domeniul construcţiilor, pe care nu a declarato. Firma are sediul în oraşul Madrid şi se numeşte „Nastats Ser Sociedad Limitada”, constituită în anul 2007 și administrată de Serghei Nastas. Venitul anual al companiei ar fi de 500 de mii de euro.    

Cum a ajuns Serghei Nastas la conducerea Poștei Moldovei și unde a lucrat anterior nu se știe. Pe pagina web a întreprinderii nu este publicat CV-ul funcţionarului, deși în cazul instituțiilor publice acest lucru este recomandat. 

Angajați de la Poșta Moldovei - finanțatori ai PD-ului  

Potrivit unimedia.info, conform informațiilor furnizate de PD, CEC-ului, numele mai multor angajați ai Poștei Moldovei au figurat printre finanțatorii Partidului Democrat în campania electorală locală.
Astfel, în lista celor care au finanțat PD-ul se regăsesc nume identice cu cele ale directorilor adjuncți ai Poștei Moldovei, dar și ai șefilor diferitor secții.

Potrivit documentelor, printre cei care au finanțat Partidul Democrat în campanie se numără: Corceac Ludmila - prim-director adjunct (5 mii lei); Ianeț Pavel - secția comerț și marketing (5 mii lei); Corneliu Savca - biroul protecția muncii și mediului (4,5 mii lei), Sergiu Batiuşca (menționat în declarațiile lui Sergiu Cibotaru) - Director general adjunct al Î.S. „Poşta Moldovei" (5 mii lei).    
Venituri PD.png

Sursa: unimedia.info

Poșta Moldovei mai figurează încă în 2 sesizări de pe Harta Corupției: Кто генерирует убытки на «Пошта Молдовей» și Рейдерский захват помещений ГП «Пошта Молдовей».


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii