În jurul primarului capitalei Republicii Moldova se desfășoară un nou scandal de corupție. De această dată este vorba despre reparația unor străzi din capitală, care trebuie să fie finalizată peste 3 luni. Lucrările de reparație au fost atribuite unei firme suspecte, care a câștigat o licitație la fel de suspectă.

Cum a început totul

În data de 2 decembrie 2011, primarul Chișinăului – Dorin Chirtoacă, fără a dispune de împuternicirile necesare a semnat un contract de împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru reparația drumurilor. De facto, contractul a fost aprobat de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC) post-factum, la 25 ianuarie 2012. Dar aceasta nu a fost singura abatere: în data de 21 septembrie 2012, Dorin Chirtoacă, din nou,  fără a dispune de împuternicirile necesare, a mai semnat un contract de împrumut, de această dată cu Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru același scop – reabilitarea drumurilor capitalei.

Consiliul Municipal și-a exprimat indignarea cu privire la încălcarea legii și a decis să instituie o comisie pentru a examina cazul.

Dar mașinăria fusese deja pornită, de aceea, pentru reparația drumului central al bulevardului Ștefan cel Mare și a străzilor Negruzzi și Alecsandri, primarul a organizat o licitație, care s-a dovedit a fi un spectacol, în care, rolul principal îl joacă chiar Dorin Chirtoacă și firma asociată lui, care a câștigat licitația.

”Importantă e victoria – nu participarea”

Membrii comisiei de anchetă a cazului, au ajuns la concluzia că, licitația a fost organizată cu multiple abateri. Deși la mijloc erau bani mari, comisia de concurs pentru organizarea licitației fusese instituită personal de către primarul Chișinăului, cu doar câteva ore înainte de începerea procedurii. Deși, potrivit legii, membrii comisiei de concurs erau obligați să semneze declarații de confidențialitate și imparțialitate, aceștia nu le-au semnat.

Concluziile comisiei sunt expuse în Anexa 1.

În total, la concurs au participat șase companii:

            Elecnor SA (Spania) - 16 528 543.49 euro;

            Ingstroyengineering Ltd (Bulgaria)  - 10 000 688.48 euro;

            SC Tangrad SRL (România) – 12 405 542.88 euro;

            SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) -  12 405 542.88 euro;

            Research Consortio Stabile S.C.A.R.L. (Italia) – 14 950 578.94 euro;

            SC Delta ACM - 93 SRL (România) – 11 571 416.11 euro.

În Anexa 2 este prezentat Procesul Verbal al concursului, în care se poate vedea că, deși printre participanți a existat o companie care a propus o ofertă mai mică, câștigătoare a fost desemnată compania Delta ACM – 93, cu care, în regim de urgență, a fost semnat contractul de atribuire. Potrivit prevederilor contractului, compania urma să finalizeze lucrările de reabilitare în termen un an.

Deși până la expirarea acestui termen au rămas mai puțin de 3 luni, reparația de pe străzile Alecsandri și Negruzzi este departe de a fi finalizată, în timp ce pe strada centrală, lucrările nici n-au început.

De ce Delta ACM – 93?

deltaacm93.jpgLicitația pentru realizarea lucrărilor de reparație a drumurilor a fost câștigată de compania română - Delta ACM – 93. În procesul anchetei s-a stabilit că, unul dintre directorii companiei a fost fratele deputatului Partidului Democrat Liberal (PDL) din România - Ștefan Pirpiliu.

La rândul său, Pirpiliu are legături apropiate cu fostul președinte al României – Traian Băsescu. Prin Băsescu, familia căruia este apropiată de familia lui Chirtoacă, Pirpiliu a luat legătura cu primarul capitalei și, în ajunul licitației, a vizitat Moldova.

Interesul personal al lui Dorin Chirtoacă în adoptarea unor decizii similare, nu este pentru prima dată evident. Legătura primarului cu compania Edera Trio, care se ocupă de comercializarea cafelei, a devenit evidentă recent, când s-a constatat că, adresa juridică a companiei este înregistrată pe numele unei rude apropiate a lui Chirtoacă. Acesta lucru nu ar fi trezit mari dubii, dar primăria în mod clar protejează această companie: la 9 ianuarie 2014, primarul a aprobat o decizie, în care, ”ca excepție” s-a hotărât instalarea a 2 gherete Edera Trio în parcul ”Valea Morilor”. Mai târziu, decizia a fost anulată de instanța supremă, însă primarul nu a fost pedepsit pentru conflict de interese.

Compania Grancompol, care aparține acelorași rude, în repetate rânduri a câștigat licitații pentru prestarea ”serviciilor de transport aerian” în sumă totală de 5,6 mln lei, în timp ce activitatea statutară a companiei vizează ”bunurile nealimentare de consum”. Un alt caz similar a vizat Întreprinderea de Stat Viorica-Cosmetic, care a cumpărat de la Grancompol, în care oficial lucrează doar directorul, containere pentru cosmetică în valoare de 1.02 mln lei.

cofee-1.jpgDupă o încercare eșuată cu Etera Trio, Chirtoacă, în septembrie 2014, a mai semnat o decizie, în care tot ”ca excepție” s-a decis instalarea gheretelor SRL Unicafe. Acestea, dar și multe alte companii asociate mai mult sau mai puțin cu numele lui Dorin Chirtoacă, au figurat în multe licitații publice.

 De această dată, o asemenea companie a fost Delta ACM – 93.

Este uimitor faptul că, această companie, în doar câțiva ani, dintr-o întreprindere mică a reușit să se transforme într-un gigant în domeniul construcțiilor. În raportul comisiei de anchetă se menționează că, acest salt al companiei a fost posibil, datorită faptului că, aceasta a câștigat licitații pentru lucrări de construcție pe tot teritoriul României, cu unități administrative conduse de membri PDL.

Dosarele penale pe numele companiei nu au lipsit. În România, aceasta a fost dată în judecată pentru calitatea proastă în reparația drumurilor, care au cauzat un accident rutier.

Compania a mai lucrat anterior în Moldova, fiind responsabilă de reparația străzii Alecu Russo, semnând în acest sens un contract de 80 mln lei. Atunci, lucrările au fost finalizate cu întârziere de un an, iar calitatea lucrărilor a servit ca temei pentru o sesizare a Inspecției de Stat în Construcții, adresată primăriei Chișină. În adresare au fost invocate rezultatele inspectării calității drumurilor, și anume, încălcarea tehnologiei prevăzute în contract.

Încercarea de a contesta decizia

Compania bulgară Ingstroyengineering Ltd, care a propus cea mai mică ofertă în cadrul licitației, a rămas nemulțumită de rezultatele concursului. De altfel, nemulțumiți au rămas toți cei care au știut despre această licitație, având în vedere că, diferența dintre oferta cea mai mică și oferta câștigătoare a fost  de cca 1,5 mln lei – o sumă considerabilă pentru bugetul Republicii Moldova.     Ingstroyengineering Ltd s-a adresat mai întâi Agenției Achiziții Publice, iar mai apoi, în instanța de judecată, în vederea contestării deciziei comisiei de licitație și anulării rezultatelor concursului (Anexa 3).

Reprezentanții primăriei au menționat că, compania nu ar deține experiența necesară în realizarea lucrărilor solicitate. În cerere, compania bulgară a negat acest fapt și a prezentat dovezi că deține experiență vastă, mult mai mare decât cea prevăzută în condițiile concursului.

Reprezentanții primăriei au hotărât să lase compania ”cu buza umflată”: nu veneau la ședințe, uitau documentele necesare, iar după o lungă perioadă de încercări de a contesta decizia, compania bulgară și-a retras cererea, menționând următoarele: ”nu mai există sens să luptăm pentru investiții în Moldova. Noi plecăm și nu vom mai reveni niciodată aici”.

Sfârșitul nu e aici

Comisia de anchetă a solicitat anularea rezultatelor concursului, pentru că au fost depistate multiple încălcări în redactarea caietului de sarcini și altor documente prevăzute de BERD și de legislația națională. Au fost înaintate solicitări de a organiza un nou concurs, însă acestea n-au fost satisfăcute până în prezent. În legătură cu acest fapt, comisia a prezentat raportul Procuraturii Generale. Procuratura a decis însă, să nu pornească cauză penală, în legătură cu lipsa componentelor de infracțiune.

   Totuși, anumite progrese au fost. Comisia Națională de Integritate a constatat că, în cadrul licitației, Dorin Chirtoacă a încălcat regimul juridic cu privire la conflictul de interese. CNI a argumentat asta prin faptul că, calitatea lucrărilor prestate anterior de către Delta ACM - 93, nu putea să nu influențeze decizia comisiei de licitație.

Consilierul municipal - Victor Gurău, care a inițiat investigațiile de bază pe marginea acestui caz, afirmă că, raportul și consecințele sale explozive încă urmează să apară. Sprijinul politic de care se bucură primăria, încurajează corupția de la această instituție.

reparatie_alecsandri_1_34842300.jpgSursa: www.publika.md

Și reprezentanții societății civile s-au adresat primarului cu rugămintea de a explica cum au fost cheltuiți banii publici, presupunând că, prin sumele impunătoare plătite pentru reparația drumurilor au fost delapidate fonduri publici.

Reprezentanții companiei Delta ACM-93 afirmă că, compania nu a încălcat procedura în cadrul licitației. În ce privește calitatea lucrărilor, conducătorii companiei afirmă că, nu și-ar știrbi imaginea cu lucrări de construcție proaste. Totodată, compania nu a negat că nu va reuși să repare drumurile în termenul prevăzut.

La rândul său, Dorin Chirtoacă afirmă că, probe legale privind vinovăția lui nu au fost confirmate în instanță, de aceea, el nu are pentru ce se justifica.

Lucrările de reparație sunt parte a unui amplu proiect ”Chișinău - Proiect Sectorial de Drumuri Urbane” cu o valoare de 22 mln euro. În cadrul proiectului urmează să fie reparate 6 drumuri principale și secundare ale capitalei, cu o lungime de 14,3 km.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii