Trei membri ai unui grup infracţional au fost reținuți pentru 72 de ore pentru desfășurarea activității frauduloase prin lichefiere și spălare de bani în cadrul mai multor întreprinderi.

Potrivit poliţiştilor, rețeaua de întreprinderi era gestionată de un bărbat de 39 de ani, domiciliat în satul Bușila, raionul Ungheni. Acesta, împreună cu alți doi angajați cu vârsta de  35 și respectiv 37 de ani, domiciliați în raionul Ungheni, ridicau în numerar mijloace financiare de pe conturile bancare ale întreprinderii sub pretextul procurării produselor agricole. De fapt, actele de achiziție erau falsificate, iar cu banii ridicați de pe conturile bancare ale întreprinderilor se procurau produse agricole de la diferite gospodării țărănești, fără perfectarea facturilor sau actelor de achiziție. Ulterior, pe marfa procurată cu banii cash se perfectau facturi fiscale în adresa companiilor ce o prelucrează și exportă.

Totodată, grupul criminal reda un aspect legal şi real tranzacţiilor fictive, prin asigurarea cu facturi companiile ce prelucrează sau exportă produse cerealiere.

În rezultatul tranzacțiilor, suma TVA estimativă aferentă livrărilor efectuate de companiile nominalizate a constituit peste 9 milioane de lei.

Pe acest caz, la 30 noiembrie curent, forțele de ordine au efectuat 9 percheziții la domiciliile, automobilele figuranților, precum și în oficiile companiilor implicate în schema infracțională.

În urma acestora, au fost depistate și ridicate ștampile, acte de achiziții a produselor cerealiere în care erau introduse date vădit denaturate, copiile buletinelor de identitate a persoanelor ce erau indicate în aceste acte, agende și caiete cu înscrisuri de ciornă ce atestă activitatea infracțională, suporturi electronice pe care sînt stocate informații privind rulajele de mărfuri și mijloace bănești nereflectate în evidența contabilă, precum și lipsă de cereale aflată la balanța contabilă, în privința cărora erau deja pregătite facturi și contracte precum că acestea sunt la păstrare în orașul Comrat.

Fiind audiați angajații companiilor implicate în schema infracțională au declarat despre faptul fictivității evenimentelor economice reflectate în documentele contabile, precum și introducerea la indicația liderului grupului infracțional a datelor denaturate privind activitatea de facto a întreprinderilor.

Dacă vor fi găsiți vinovate, persoanele reținute riscă amendă de la 150 000 la 250 000 lei sau închisoare de până la 6 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii