CNA investighează 2 dosare penale în care sunt implicați 3 funcționari ai primăriei Chișinău: Nistor Grozavu - viceprimar, Ivan Carpov – arhitect-șef și Valeriu Didencu – secretarul Consiliului Municipal (CMC).

Trei funcționari corupți.png

Cei trei funcționari sunt cercetaţi penal pentru că ar fi prelungit ilegal autorizaţia de construire a unui bloc multietajat într-un parc din oraş. Totodată, Procuratura Anticorupţie a intentat un alt dosar penal pe numele arhitectului-șef, Ion Carpov, pentru nedeclararea conflictului de interese.

Cauzele penale au fost pornite de CNA după ce un consilier municipal din partea PSRM a depus două plângeri la Centrul Național Anticorupție.

Potrivit consilierului PSRM, în primul caz este vorba de o construcţie pe strada Florilor din sectorul Râşcani. Funcționarii au prelungit autorizația pentru construcție, deși aceasta expirase de un și jumătate, fiind necesară eliberarea unei autorizații noi și reperfectarea tuturor actelor de către agentul economic pentru care fusese eliberată autorizația.

În cel de-al doilea caz, arhitectul-șef Ivan Carpov, a autorizat un proiect a cărui autor este firma soției sale – Axis Mundi, unde Carpov a fost angajat până în 2013. Potrivit unei investigații realizate de Rise Moldova, beneficiar al construcţie de agrement proiectate de Axis Mundi este firma „Agro-Engineering” SRL, fondată de o altă companie - „Moldprodinvest”, al cărei unic fondator este Aurica Răducan, soţia fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor - deputatul democrat Marcel Răducan. Carpov a menționat că a semnat autorizația pentru că este singura persoană din primărie care poate semna certificatele urbanistice şi autorizaţiile de construcţie. Pe acest fapt a fost inițiată urmărire penală în baza art. 328, alin. (1) din Codul Penal – depășirea atribuțiilor de serviciu.

Deciziile adoptate de CNA pe marginea acestor cauze vor fi comunicate ulterior.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii