Centrul Național Anticorupție vizează dosarele pentru 17 magistrați, care în perioada 2014-2015 au eliberat mai multe acte de corupție în diferite organizații judecătorești. În acord cu raport, 8 dosare au ajuns la judecată și doar 3 sentințe de condamnare au fost pronunțate.

Judecătorul Curții de Apel din orașul Bender, Nicolae Nogai, a primit 3 ani de închisoare pentru, că a ajutat la înstrainarea ilegală a pachetului de acțiuni al Moldova Agroindbank, după ce a legalizat neîntemeiat decizia Arbitrajului din Sankt-Peterburg.

nicolae-nogai.jpg

Sursa: www.zdg.md

Încă doi magistrați au fost condamnați pentru corupție pasivă: Judecătorul din Criuleni Elena Roibu împreună cu o avocată a estorcat 2000 euro pentru declararea nevinovăției a două persoane, fapt, pentru care ele au primit 8 și 7,5 ani de închisoare.

elena roibu.jpg

Sursa: www.curaj.tv

George Popa din Telenești a scos o cerere după ce un avocat i-a propus bani. Pentru aceasta el a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Însă judecătorul a fost achitat de Curtea de Apel Chișinau în temeia faptului de absența a infracțiunii, s-a menționat pe anticorupție.md 

Gheorghe-Popa.jpg

Sursa; www.zdg.md

Conform raportului, în 2014-2015 CNA a cercetat 51 de cauze de acțiuni ilegale ale judecătorilor.

Faptul că nivelul de corupție în Moldova este foarte înalt demonstrează și cercetările sociologice, de exemplu, cercetarea Serviciului Independent de Sociologie și Informații «OPINIA», în care se raportă că 96,7% din populație nu are încredere în autoritațile corupte. Oamenii preferă să rezolve problemele personale prin căi neoficiale, ceea ce duce la o mai mare creștere a nivelului de corupție în stat. 

Sunt dar și noutăți placute: ultimul sondaj realizat de Centru de Investigații Sociologice «CBS-AXA» la solicitarea Centrului de Resurse Juriduce din Moldova demonstrează, că însuși judecătorii afirmă că nivelul de corupție în republică a scăzut din anul 2011. 8% de judecători cred că corupția a crescut. Toți judecătorii zic că corupția e un fenomen contraversat, iar 20% presupun că sistemul juridic din Moldova nu este deloc corupt. Deci, în rezultat sondajul demonstrează că Reforma Justiției demarată acum patru ani este efectivă. Mai multe date și păreri sunt prezentate pe pagina anticorupție.md.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii