O poliţistă din Cantemir şi secretarea Consiliului orăşenesc au fost prinse în timp ce împărţeau o mită de 1000 de euro.
Potrivit procuraturei, un ofiţer de urmărire penală al Inspectoratului de poliţie din Cantemir şi secretara Consiliului orăşenesc al aceluiaşi oraş au fost prinse în flagrant de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Potrivit denunţătorului, ofiţerul de poliţie ar fi susţinut că are influenţă asupra unor judecători ai Judecătoriei Cantemir şi că i-ar putea determina să adopte o decizie favorabilă pe o cauză penală pentru fals în acte, pornită pe numele declarantei.
Astfel, poliţista ar fi cerut 3000 de euro de la denunţător, pentru ca să determine magistraţii să adopte o decizie non-privativă de libertate în privinţa declarantei. Potrivit aceste servicii, poliţistei i-au fost transmise 1400 de euro, 400 de euro dintre care i-au fost returnaţi, rămânând 1000 de euro care au fost depuşi „pentru depozitare” în safeul secretarei Consiliului orăşenesc.
Reţinerea în flagrant a avut loc în timpul în care poliţista şi secretara împărţeau mita. Ofiţerul de poliţie a fost reţinută pentru 72 de ore, iar în prezent se află în izolatorul CNA. Dacă va fi găsit vinovat, aceasta riscă până la 6 ani de închisoare.
Într-un alt caz de corupţie este vorba de un ofiţer al Centrului Naţional Anticorupţie, care a fost reţinut pentru 72 de ore. Ofiţerul este bănuit că ar fi estorcat 100.000 de euro, promițând că va influența deciziile colegilor săi din cadrul unor anchete penale. CNA anunță că reţinerea a avut loc în urma unei operaţiuni comune a acestei instituții şi Procuraturii Anticorupţie.
Şeful Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari a menţionat astăzi, 6 iunie, în cadrul unui briefing de presă, că angajatul CAN ar fi implicat în dosarul preşedintelui Federaşiei Moldoveneşti de Baschet.
Today.md scrie că Morari nu exclude faptul că denunţul ar putea fi unul calomnios şi care nu ar corespunde cu adevărul, însă în acest sens se verifică ambele versiuni, iar dacă se va adeveri denunţul lui Vucol, ar putea fi reţinute şi alte persoane.
Octavia Vucol a fost reţinut în luna mai, într-un dosar de excrocherie de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de dobândirea averii străine, prin înşelăciune, în proporţii deosebit de mari.
Victima este un cetăţean al Republicii Slovacia şi susţine că ar fi fost deposedat de 210.000 de euro. În cadrul urmăririi penale s-a constatat că bănuitul, împreună cu alte persoane, urmărind scopul de a-l deposeda pe cetăţeanul slovac de bani, l-ar fi convins pe acesta să investească 340 000 de euro pentru construcţia unui complex sportiv multifuncţional pe strada Trandafirilor 2 din Chişinău pentru Federaţia Naţională de Baschet. Asta chiar dacă FBRM nu deţinea vreun titlu de proprietate asupra terenului, pe suprafaţa căruia urma să se construiască acel complex sportiv (0,406 ha), şi nici autorizaţie pentru construcţie.
Astfel, pe parcursul anului 2015, cetăţeanul slovac ar fi transferat pe conturile Federaţiei de Baschet din Moldova 210.000 de euro.
În prezent, preşedintele FBRM este reţinut pentru 72 de ore şi riscă până la 15 ani de închisoare.
CNA declară că regretă pretinsa implicare a angajatului său în acţiuni de corupere, iar Direcţia securitate internă a instituţiei acordă tot sprijinul procurorilor în elucidarea operativă şi profesionistă a acestui caz.
Оставить комментарий