Un judecător din raionul Strășeni riscă să stea până la șapte ani în închisoare. Magistratul este învinuit de către procurori că a adoptat hotărâri contrare prevederilor legale, astfel oferind posibilitatea de obţinere, de către cetăţeni străini, a actelor stării civile necesare pentru solicitarea cetăţeniei Republicii Moldova sau a României.

Potrivit Procuraturii Generale,  în luna octombrie a anului 2012, în baza unor copii ale actelor neautentificate în modul prevăzut de lege judecătorul a admis cererile a 11 cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Ucrainei, privind constatarea faptului naşterii şi căsătoriei rudelor descendente ale acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

Mai mult ca atât, judecătorul a emis hotărările cu grave abateri de la prevederile legale, fără a verifica documentelor prezentate de solicitanţi prin intermediul Serviciului Stării Civile.

Ulterior, prin deciziile Curţii de Apel Chişinău din anul 2014, hotărîrile emise de respectivul magistrat au fost casate ca fiind adoptate contrar normelor de drept material şi procesual.  

Cauza penală pe acest caz a fost finalizată şi trimis instanţei de judecată, iar magistratul riscă închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de pînă la 5 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii