Președintele Judecătoriei din Glodeni a fost achitat, chiar dacă magistratul a fost acuzat anterior de corupere pasivă. Judecătorul a compărut pe banca acuzaţilor împreună cu persoana care i-a oferit mită pentru a scăpa de pedeapsă, iar în loc să fie judecat, magistraţii i-au achitat pe ambii. Judecătoria Grigoriopol şi-a motivat hotărârea prin faptul că acţiunile inculpaţilor nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunile incriminate de procurori.

De asemenea, instanţa a dispus anularea sechestrelor și restituirea a: 4980 euro, 200 dolari și 10 500 lei - ridicaţi anterior, în cadrul percheziţiei efectuate în biroul de serviciu al preşedintelui Judecatoriei Glodeni.

După decizia luată de Judecătoriei din Glodeni, Procuratura Anticorupţie, care anterior a cerut condamnarea inculpaţilor la câte 8 ani închisoare cu executare, consideră sentinţa de achitare a celor doi drept ilegală şi anunţă că o vor contesta în modul stabilit de lege.

Amintim că, în aprilie 2014,  magistratul a fost reţinut în flagrant de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, în incinta Judecătoriei Glodeni, imediat după ce a primit mită în sumă de 10 mii de lei de la un inculpat. Pentru această sumă, cel care a oferit banii urma să fie absolvit de pedeapsă pentru comiterea unui accident rutier în stare de ebrietate.

Iniţial, ambii învinuiţi au fost reţinuţi preventiv pentru 72 de ore, iar ulterior, instanţa de judecată a dispus cercetarea lor în stare de libertate. La demersul Procurorului General, în aprilie 2014, magistratul a fost suspendat provizoriu din funcţie.

În ultimii trei ani- zece judecători au fost prinși cu mită

În perioada anilor 2013-2016, procurorii anticorupţie au documentat acţiunile coruptibile ale zece magistraţi din raioanele Orhei, Rîşcani, Vulcăneşti, Teleneşti, Căuşeni, Criuleni, Glodeni, sectorul Buiucani şi Curtea de Apel. Procurorii au finalizat şi i-au deferit justiţiei pe 7 dintre aceştia, iar doi dintre ei sunt deja condamnaţi.

Recent, într-un alt caz, Curtea Supremă de Justiţie a emis o decizie de achitare în privinţa unui fost procuror din cadrul Procuraturii raionului Floreşti, acuzat de corupere pasivă.
judecata_dolari.png

Respectiva cauză penală a fost declanşată, prin ordonanţa Procurorului General, în baza unei plângeri depuse de către o avocată stagiară. Potrivit petiţionarei, procurorul ar fi extorcat 8 mii de lei pentru a nu deschide dosar penal în privinţa acesteia şi a nu sesiza Uniunea Avocaţilor pe motiv că, fără a avea drept, avocata participa în procese penale. Procurorul a fost reţinut, în flagrant, imediat după primirea banilor.

Pentru această infracţiune, în luna mai 2015, fostul procuror a fost condamnat la 7 ani închisoare, cu luarea sub strajă din sala de judecată, amendă de 20 mii lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 3 ani.  


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii