Un grup de oameni și investitori ai complexului locativ din orașul Ialoveni au organizat ieri o acțiune de protest cu tema „Membrii familiei viceministrului Valeriu Triboi comit noi crime. Ar putea statul să prevină aceste crime?”.  Organizatorii au adus acuzații membrilor familiei viceministului Economiei, Valeriu Triboi că i-au deposedat de apartamente, prin diferite scheme frauduloase

Omul de afaceri Vasile Chi­ţi­niuc spune că, în 2006, împreună cu un alt antreprenor, Igor Lipceanu, au înce­put con­stru­cţia unui complex locativ în oraşul Ialo­veni și urmau să dea în folosință blocurile în 2010. Ulterior, lor li s-a alăturat Valeriu Triboi, dar și soția și mama acestuia, care prin ”acțiuni raider” au preluat complexul.

În prezent, complexul locativ disputat face parte din obiectivele investiționale ale Proiectului de Construcţie a Locuinţelor pentru Păturile Socialmente Vulnerabile în Republica Moldova, finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) și implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC).

Potrivit paginii UIP II, CR Ialoveni a început lucrările de construcţie a locuințelor sociale, în primăvara anului trecut și urmează să le finalizeze în aprilie 2017. Complexul locativ în care umrează să fie făcute investițiile este din 3 blocuri cu 9 nivele, care conțin în total 216 apartamente. Din acestea, CR Ialoveni va beneficia de 94 apartamente finalizate, iar restul 122 apartamente vor fi transmise partenerului privat, care este proprietarul construcţiei nefinalizate. Potrivit unei investigații realizate de ZDG, despre afacerile și proprietățile vice-ministrului economiei, Valeriu Triboi, acest partener privat ar fi o companie înregistrată pe numele mamei vice-ministrului, Sofia Triboi, cu care CR Ialoveni a semnat un contract de investiții comune. Această informație a fost confirmată și în cadrul protestului de ieri. Mai mult ca atât, omul de afaceri Vasile Chi­ţi­niuc a declarat că au fost schimbate numerele cadastrale ale terenurilor și clădirilor acestui complex și că în pofida unor decizii judecătorești de a interzice lucrările la complex, acestea au continuat, iar ulterior, printr-o altă hotărâre, Curtea de Apel a scos această interdicție.

Chiținiuc a reamintit și faptul că au existat o serie de operațiuni calificate drept ”atac raider”, pentru preluarea celor 3 blocuri, unde urmează să fie construite locuințe sociale, lucru despre care anterior a scris și ZDG. În urma unor hotă­râri jude­că­to­reşti cu privire la litigiile dintre câteva firme, com­ple­xul loca­tiv a tre­cut în pro­pri­e­ta­tea Sofiei şi Agnesei Tri­boi, care și-au înregistrat dreptul de proprietate asupra acestora.

Potrivit unei Încheieri CSJ, pe marginea acestui caz, terenul pe care sunt construite blocurile ar aparține SRL Agro Ialovenienii, asta deși, potrivit Legii cu privire la locuințe, aprobate anul trecut, locuințe sociale trebuie amplasate doar pe terenurile ce aparţin unităţilor administrativ-teritoriale şi pe terenurile proprietate publică a statului. 

Acum cele 3 blocuri urmează să fie reconstruite pentru darea în exploatare a locuințelor sociale. Licitația pentru reconstrucția acestora a fost câștigată de compania Camelon-Cons, cu care s-a încheiat un contract de antrepriză, în valoare de  66 989 370 lei, iar persoanele fizice care anterior au investit în complex, vor rămâne fără bani. Potrivit informațiilor din Registrul întreprinderilor, Camelon-Cons a fost fondată în martie 2012 și o are ca fondator pe Lilia Butuc. Potrivit paginii laetaj.md, la alegerile locale din 14.06.2015, juristul companiei, Vadim Cojuşneanu, a fost ales consilier municipal pe lista PL. În CMC acesta ar fi președinte al Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare.    

Un alt lucru curios este faptul că, potrivit Regulamentului de activitate al UIP II, vice-ministrul Economiei face parte din Comitetul de Supraveghere a proiectului de construcție a locuințelor sociale.

Oamenii au protestat și scandat atât în fața șantierului, cât și în faţa Consiliului Raional Ialoveni, care figurează în acte ca parte fondatoare a complexului locativ și care va implementa proiectul social.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii