Vladimir Coteț, viceprimarul municipiului Chișinău, cercetat în arest la domiciliu pentru acţiuni de corupţie, a fost  obligat să achite în beneficiul statutului aproximativ 20 000 lei.  Hotărârea a fost luată de Judecătoria Buiucani a capitalei şi poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

Cauza vizează o întârziere în executarea unei hotărâri definitive pronunţate în favoarea reclamantului, Grigore Chirica. Lui Grigore Chirica, angajat la Ministerul Apărării, i-a fost repartizată o locuinţă socială, însă Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a refuzat să-i elibereze acestuia ordinul de repartiţie a apartamentului. Mai tîrziu, printr-o hotărâre confirmată de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), Curtea de Apel Chişinău a obligat consiliul municipal să-i elibereze ordinul de repartiţie.  

Ulterior, Chirica a pretins că prin întârzierea din partea autorităţilor administrative de a executa o hotărâre irevocabilă pronunţată în favoarea sa, i-a fost încălcat dreptul său la respectarea bunurilor. Curtea i-a dat dreptate acestuia, acordîndu-i 900 euro pentru prejudiciul moral şi 100 euro pentru costuri şi cheltuieli.

La acest subiect, viceprimarul mun. Chișinău Vladimir Coteț, a declarat pentru Ziarul Naţional că în decizia de la CSJ care a fost contestată la CEDO se face referire la faptul că CMC a refuzat să îl asigure cu spațiu locativ pe reclamant. „De unde a apărut numele meu în lista Ministerului  Justiției, nu știu. Care este vina mea că în buget nu sunt prevăzuți bani pentru construcția sau procurarea spațiului locativ social? Aceasta este prima acțiune de regres în care sunt atras, dar dosare pierdute la CEDO din cauza refuzului autorităților de a asigura cetățenii cu spațiu locativ sunt multe. Dacă o să mi le pună pe toate în spate, nu știu de unde ar trebui să iau bani pentru a plăti prejudiciul”, a spus Coteţ.

Amintim că, în luna ianuarie curent, Ministerului Justiţiei a atacat în judecată mai mulţi procurori și funcționari publici care se fac responsabili de condamnarea Moldovei la CEDO pentru a restitui paguba achitată de stat. Dacă instanţa va accepta demersurile Ministerului Justiţiei, persoanele urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale și a costurilor și cheltuielilor suportate de R. Moldova pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici.

Din lista prezentată de Ministerul Justiţiei fac parte 12 judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, magistraţi de la Curtea de Apel Chişinău, de la Curtea de Apel Cahul, de la Judecătoria Centru din Chişinău, Judecătoria Cantemir, Hânceşti şi magistraţi de la Judecătoria Buiucani. În listă mai sunt incluşi 3 procurori de la Procuratura sectorului Buiucani şi câte doi de la Procuratura Călăraşi şi Hânceşti.

    

/upload/iblock/108/10810e7540639fe9deb9f3235f76e0f4.pdf

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii