Doi medici sunt condamnați pentru neglijență în îndeplenirea regulilor de acordarea asistenței medicale. Încălcarea a cauzat decesul pacientului și este calificată după art.213 din Codul penal.

La 26 februarie 2009 o tînără din Chișinău a chemat ambulanța fiindca se simțea rău. Medicul Stației municipale de Asistanță Medicală Urgentă a făcut un diagnostic greșit și a prescris un tratament incorect. Seara starea ei a devenit mai gravă, ea a chemat medicul de familie, care la fel ca și medicul de urgență a examinat pacienta superficial și, băzîndu-se pe diagnostic anterior i-a stabilit incorect maladia. În ziua următoare pacienta de 21 de ani a decedat.

3 expertize pentru stabilirea cauzei exacte a decesului au durat 4 ani. În urma expertizelor s-a stabilit că bolnava necesita spitalizare urgentă, medicii însă au fixat diagnostic incorect, au prescris tratament neadecvat, ceea ce a dus la decesul pacientei.

Pînă la pronunțarea verdictului, după ani de ședințe și dezbateri s-au schimbat trei judecători.

Recent judecătoria Rîșcani a formulat sentința, după care inculpatele de 44 și 57 de ani au fost recunoscute vinovate și condamnate la cîte un an de închisoare, însă în legătură cu intervenirea termenului de prescripție au fost eliberate, iar procesul penal este încetat. În calitate de prejudiciu moral au fost încasați cîte 100 mii lei de pe contul medicilor.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii