Două grupări criminale, specializate în contrabandă cu zahăr şi struguri au fost deconspirate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu angajaţii Serviciului Vamal.  Șapte persoane din aceste grupări, inclusiv un angajat ANSA, sunt cercetate penal.

Potrivit oamenilor legii, în luna septembrie curent, 3 cetăţeni moldoveni au introdus prin contrabandă, din Ucraina în Republica Moldova, un lot de 20 tone de zahăr, care urma a fi reambalat şi comercializat pe piaţa internă, ca marfă de origine autohtonă. În scopul realizării planului criminal, învinuiţii au transportat zahărul, ambalat în 400 saci, pe teritoriul controlat de autorităţile transnistrene, după care au înlăturat etichetele cu informaţia privind producătorul şi ţara de origine a mărfii. Ulterior, după ce au primit de la administratorul unei firme din capitală actele care certifică faptul că zahărul, cu o valoare facturală de 252 mii lei, este de origine autohtonă, lotul urma a fi transportat în Chişinău pentru comercializare. Evitând posturile vamale interne, în timpul deplasării pe traseul Anenii Noi – Chişinău, camionul cu marfa de contrabandă a fost stopat pentru verificare de către colaboratorii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, care au ridicat lotul de zahăr şi mijlocul de transport cu care acesta era transportat.  

De asemenea, în perioada iulie-septembrie 2016, alţi 3 indivizi au introdus din Turcia, prin contrabandă, pe teritoriul Republicii Moldova circa 20 tone de struguri  în stare proaspătă, după care, prin reambalare şi reperfectare ilegală a actelor, care certificau faptul că marfa este de origine autohtonă, lotul urma a fi exportat în Federaţia Rusă. Învinuiţii au obţinut, în mod fraudulos, de la o subdiviziune a ANSA, un Certificat fitosanitar cu date false privind originea mărfii, care a fost anexat la declaraţia vamală de export a strugurilor cu o valoare facturală de peste 14 mii dolari SUA. În urma controlului vamal efectuat la un post vamal din Federația Rusă, în respectivul lot de struguri turceşti, reambalaţi în marfă moldovenească, a fost depistat virusul “FrankliniellaoccidentalisPerg”, iar ulterior, la intrarea în RM, prin postul vamal „Tudora” mijlocul de transport cu strugurii infectaţi a fost reţinut de angajaţii Serviciului Vamal.

În cele 2 cazuri, au fost învinuite 7 persoane. Acestea sunt cercetate în prezent, în stare de arest la domiciliu și riscă o pedeapsă de până la 10 ani privațiune de libertate.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii