Aproape 700 de arme au fost confiscate în primele şase luni ale acestui an. Astfel, oamenii legii au ridicat 511 arme de foc, pentru că deţinătorii ar fi încălcat regulilele de deţinere a acestora, în acelaşi timp 92  de arme au fost luate de poliţişti deoarece erau deținute ilegal, iar  alte 70 au fost predate benevol.

Totodată, de la începutul anului au fost confiscate 1757 de muniții de diferit calibru și 19 grenade de către angajații Inspectoratului General al Poliției.

În această perioadă au fost întocmite 794 de procese-verbale, iar suma amenzilor aplicate constituie peste 162 de mii de lei.

În același timp au fost retrase 168 de permise de port-armă. Cele mai recente confiscări s-au produs în raionul Fălești și Călărași.

Angajații Serviciului Supraveghere Armament și Activități Licențiate ai IP Fălești, au efectuat, la 8 iunie, o percheziție autorizată la locuința unei persoane din sat. Pîrlița, suspectată de deținere ilegală de bunuri.

Aici, polițiștii au ridicat o armă de foc de model „Toz 54", cal- 16 mm, cu două țevi orizontale deținută ilegal, 21 cartușe cal -7.62 x 88 mm de la armă SKS și 28 de cartușe oarbe cal. 5.45mm. Conform datelor din Registru de Stat arma nu se află la evidență ca obiect marcat și persoana suspectă nu este posesor de arme de foc.

În alt caz, polițiștii de la Călărași au ridicat de la domiciliul unui bărbat din Țibirica, raionul Călărași o armă cu țeavă lisă, retezată (modificată artizanal), trei cartușe pentru țeava ghintuită, precum și cartușe de diferit calibru.

Audiat de polițiști, bărbatul a declarat că acum patru ani, afînduse în Italia a procurat arma de la un bărbat.

Munițiile au fost ridicate pentru efectuarea expertizei balistice, iar cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii legale.

La moment, la evidența poliției se află peste 56 de mii de persoane fizice dețin circa 69 de mii arme de foc.

Legea cu privire la  regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă, care a intrat în vigoare începând cu 26 octombrie 2013 prevede că fiecare persoană care doreşte să deţină o armă de foc trebuie  să treacă un test psihologic. În acelaşi timp, persoana trebuie să aibă 21 de ani, să frecventeze un curs de instruire teoretică şi practică pentru mânuirea armei de foc, organizat de o autoritate acreditată în domeniu timp de două zile,dar şi să nu aibă antecedente penale.

Persoanele fizice care întrunesc condiţiile prevăzute de lege pot fi autorizate să procure şi să deţină 12 arme după cum urmează: cel mult două arme de foc scurte cu ţeavă ghintuită (revolver sau pistol), cel mult două arme de foc lungi cu ţeavă ghintuită cu dimensiuni diferite ale ţevii, cel mult opt arme de foc lungi cu ţeavă lisă.

Un număr nelimitat de arme de foc vor putea să deţină colecţionarii de arme precum şi sportivii de tir care fac dovada necesităţii acestora pentru antrenamente, sau pentru participare la competiţii sportive.

Totodată, legislaţia ţării noastre nu prevede amenzi pentru persoanele care predau de bună voie arma de foc sau muniţiile pe care le deţine ilegal.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii