În seara zilei de 17 mai curent, Serviciul de Informaţii şi Securitate și Procuratura municipiului Chişinău, urmare a unui complex de acţiuni speciale de investigaţii, au reţinut un cetăţean al Republicii Moldova, bănuit că ar fi asigurat mercenarii din Ucraina cu informaţii necesare pentru desfăşurarea acţiunilor militare,  în special pentru lansarea şi dirijarea focului de artilerie asupra poziţiilor armatei naţionale a Ucrainei.

În comunicatul SIS se menționează că cetățeanul reținut este un bărbat, în vârstă de 28 de ani, originar din or. Ungheni. Acesta este suspectat că a activat de partea entităţilor separatiste din autoproclamata republică populară Lugansk, pentru care colecta informaţii din teritoriul controlat de autorităţile constituţionale ale Ucrainei.

În cadrul audierilor desfășurate de autorități, bărbatul şi-a recunoscut vina. Asupra lui au fost depistate acte de identitate străine, inclusiv un livret militar. În baza acestor acte, bărbatul intenţiona să se reîntoarcă în sud-estul Ucrainei, pentru a participa în continuare în conflictul armat.

Tânărul a fost reţinut pentru 72 de ore. Pe numele acestuia, autoritățile au iniţiat o cauză penală în baza articolului 141 din CP al RM - activitatea mercenarilor. Dacă va fi recunoscut vinovat, bărbatul riscă privaţiune de libertate de la 5 la 10 ani.

Cetățenii RM sunt atenționați de Serviciul de Informaţii şi Securitate asupra gravităţii şi consecinţelor participării la acţiuni militare în alte state, aceştia vor fi traşi la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii