Oamenii legii au anihilat o grupare criminală, care timp de trei ani au falsificat actele oficiale. Aceste acte erau utilizate de către cei implicați în afacerea murdară și clienții grupării. Deținătorii acestor acte aveau anumite drepturi pe teritoriul Moldovei și României.

Potrivit poliţiei, de afacere se ocupau mai multe persoane din Republica Moldova, Rusia şi România. Capul grupării era un bărbat de 29 de ani, domiciliat în Ungheni, specializat în falsificarea actelor oficiale. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Angajații Direcției „SUD” a Inspectoratului Naţional de Investigaţie în coordonare cu Serviciul de Informații și Securitate și în comun cu angajații Batalionului cu destinație specială „Fulger” și Procuratura Generală au efectuat urmărirea penală timp de jumătate de an, pentru a-i prinde pe făptaşi.

_1708125922_n.jpg

Sursa: igp.gov.md

Doritori de a obține cetățenia României și a Republicii Moldova erau căutaţi pe reţele de socializare. Mai mult ca atât, membrii grupării au creat site-uri și au plasat anunțuri destinate pentru utilizatorii ruşi şi ucraineni.

Astfel, s-a stabilit că în perioada anilor 2012 pînă în prezent, membrii grupului în complicitate cu persoane din mai multe instituții cu competențe de perfectare a actelor de identitate, au creat o organizație criminală, specializată în obținerea ilegală, contra plată, a cetățeniei României, în unele cazuri suplimentar și a Republicii Moldova, de către cetățenii Ucrainei și Federației Ruse, necesară pentru deplasarea și aflarea pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, statut de care cetățenii ruşi şi ucraineni nu beneficiază.

În scopul obţinerii actelor de stare civilă ce atestă faptul apartenenței la statul Republica Moldova şi anume faptul naşterii, căsătoriei a persoanei pe teritoriul actualei Republici Moldova, în perioada anilor 1904-1940, 1941-1944 fiind în componenţa României, suspecţii apelau la judecători şi avocaţi cunoscuţi din raioanele Cahul şi Străşeni. Fără careva temei legal, doar în baza unor copii de acte cu date denaturate, confecţionate de către membrii grupării au fost înaintate  în adresa Judecătoriei Cahul, Străşeni și Hîncești, şi satisfăcute ilegal 15 cereri privind constatarea faptului naşterii şi căsătoriei rudelor petiților pe teritoriul actual al Republicii Moldova. În baza hotărîrii instanțelor de judecată Oficiile Teritoriale ale Serviciului Stării Civile perfectau şi eliberau certificate de naştere şi căsătorie pe numele rudelor de gradul doi al petiționarilor.    

Reieșind din complexitatea informațiilor obținute și a măsurilor speciale de investigații întreprinse pe cauza penală nominalizată, au fost petrecute percheziții autorizate la domiciliile, oficiile și unitățile de transport ale persoanelor și instituțiilor vizate.

Astfel, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate laptopuri, calculatoare de masă, telefoane mobile, înscrisuri în ciornă, registre, ștampile, CD –uri şi carduri bancare, stikuri de memorie, acte oficiale de stare civilă ale cetăţenilor Federației Ruse, Ucrainei, României și Republicii Moldova.

Persoanele culpabile în acest caz riscă închisoare de până la 15 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii