Un grup de ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitatea (SIS), Serviciului Vamal (SV) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au făcut o sesizare pe anticoruptie.md, cu privire la ilegalitățile din sistemul de drept în privința supravegherii transportării substanțelor anabolice, solicitând contribuția presei în derularea investigațiilor privind afacerile cu substanțe anabolizante.

Potrivit sesizării, organele de resort au încercat de mai multe ori să documenteze afacerile cu substanțe anabolizante, dar fără succes, din cauza unor presiuni la nivel guvernamental și a faptului că la mijloc ar fi foarte mulți bani. 

Снимок экрана 2016-03-03 в 13.31.21.png

Autorii sesizării, menționează că, captura din 7 februarie 2016, nu a fost una record așa cum se menționa într-un comunicat al SIS, preluat și de unele surse media.

Potrivit comunicatului SIS, reprezentanții autorităților de frontieră depistase 15 saci poştali, în care se aflau 387 de colete camuflate sub formă de cărţi şi produse publicistice, în care de facto erau tăinuite produse anabolizante (steroizi sportivi) fabricate în laboratoare clandestine din Republica Moldova. Estimările întregului lot sechestrat, în eventualitatea comercializării acestora pe pieţele „negre” de destinaţie, a fost estimat la sute de mii de euro.

Însă, potrivit autorilor sesizării, au existat capturi și mai mari, care au fost inițial reținute, iar ulterior transmise la destinație din banii ofițerilor care le-au reținut.

Substanțele anabolizante care nu întotdeauna sunt reținute, sunt foarte solicitate de sportivii de performanță pentru că contribuie la sporirea capacității organismului de a produce țesut muscular.       În statele membre UE, majoritatea statelor CSI precum şi în SUA, aceste substanţe sunt interzise spre administrare şi fabricare, iar în Republica Moldova, deocamdată, nu este clar definit statutul lor juridic.

Fenomenul substanțelor anabolizante este potrivit autorilor, un fenomen mai vechi, desfășurat prin acțiuni comune a vameșilor și polițiștilor de frontieră, prin intermediul sălii Cargo sau aşa zis Depozit.

În circuitul substanțelor anabolizante, potrivit autorilor sunt investiţi bani foarte mari. Potrivit informațiilor prezentate, la capitolul cheltuieli, un sac cu astfel de substanțe costă aproximativ 50 mii de euro. La o cursă sunt expediați 5-6 astfel de saci, valoarea cărora, împreună cu taxa poștală ajunge la 250-300 mii euro. Per săptămână se fac cca 3 astfel de curse, investindu-se 600-900 mii euro. La capitolul venituri, un sac cu substanțe anabolizante generează aproximativ 150 mii euro. Săptămânal, venitul ajunge la 1,5 - 2,2 milioane euro. Astfel, profitul săptămânal a unei astfel de afaceri depășește cifra de un milion de euro.

Cea mai mare cantitate transportată, potrivit autorilor, a fost de 22 de saci, ceea ce constituie un profit de 2 200 000 euro.

Autorii au publicat și lista potențialilor companii producătoare de anabolizante, care sunt protejate. Potrivit informațiilor, acestea ar fi: Balcan Pharma SRL; Vermodje; Farmcomplex Prim SRL.

Compania SC Balkan Pharmaceuticals SRL este înregistrată pe numele lui Chiru Silviu Florin. Aceasta a fost creată în 2006. În 2011, aceasta a câștigat peste 100 de contracte de achiziții cu mai multe ÎMSP-uri din țară, valoarea cărora atinge cifra de 22 mln lei. Balkan Pharmaceutical a fost implicat și într-un scandal public, când a amenințat cî părăsește Republica Moldova când în Parlament se lucra la elaborarea unui proiect de lege pentru interzicerea fabricării steroizilor anabolici.

Celelalte 2 companii: SC Vermodje SRL și SRL Farmacomplex Prim sunt înregisrate pe Băț Zinaida și Cazacu Vasile.

De asemenea, autorii au publicat și lista potențialelor produse farmaceutice comercializate.

Снимок экрана 2016-03-03 в 13.23.43.png

Lista potențialelor produse farmaceutice comercializate. Sursa: anticorupție.md

Potrivit informațiilor publicate pe anticorupție.md, principalele persoane implicate care protejează transportarea substanțelor anabolizante, sunt angajați ai postului vamal Aeroport, poliției Aeroport, postului vamal Poșta Moldovei, dar și alte persoane (directorul BodyBuilding, co-proprietarul clubului de noapte Rai, persoane din sfera politică).   

Destinațiile de top a substanțelor sunt Israel; Federația Rusă; Ucraina; New York, SUA; Sidney, Australia; Statele membre UE, frecvent România.

De obicei se utilizează transmiterea prin intermediul rutei Chișinău – Frankfurt ora 07.00 (dimineața), procesarea coletelor poștale are loc seara la orele 23.00 – 24.00, iar de acolo sunt repartizate în toate destinațiile sus menționate cu excepția statelor CSI.

            Schema de interacțiune

schema.jpg

Schema de interacțiune. Sursa: anticorupție.md    

Calea de reprimare a fenomenului

Potrivit autorilor, pentru reprimarea fenomenului, se necesită mai multe date, inclusiv date economice (declarații vamale, facturi, registre, adrese ale expeditorilor ș.a.).

Din informaţia operativă mai veche,  mini-fabrica de producere a acestor substanţe se află în or. Căuşeni, cel mai probabil în zona economică liberă. La Chişinău, acestea sunt aduse fără marcări sau inscripții despre conţinut.

Schema este una foarte veche. Anterior, potrivit autorilor, acest business era deținut de persoane din domeniul sportului, iar reprezentanții autorităților de frontieră aveau doar rolul de a asigura o trecere necontrolată și fără impedimente. După ce schema a devenit atractivă din punct de vedere financiar a fost preluată sub patronatul direct al Vămii și Poliției.

Autorii sesizării mai menționează că, vameșii și polițiștii care refuză să faciliteze trecerea frontierei pentru transportarea steroizilor sânt persecutați și amenințați cu eliberarea din serviciu sau transferul în subdiviziunile teritoriale ale instituțiilor respective, iar cei implicați au parte de venituri ilicite, foarte generoase. Persoanele implicate și-ar fi achiziționat bunuri care depășesc de sute de ori salariul oficial.

Autorii se adresează și ministrului Finanțelor, și ministrului de Interne, pentru a investiga situația de la aeroport și subdiviziunile subordonate.    

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii