Două femei acuzate de proxenetism au fost achitate în baza Legii amnistiei, înainte de a ajunge la închisoare. Sentințele în acest sens au fost pronunțate de  Judecătoria Centru a capitalei, pe  7 octombrie curent.

În primul caz figurează o femeie în vârstă de 27 de ani, domiciliată în s. Larga Nouă, r. Cahul. În perioada lunilor mai-iunie a anului curent, aflându-se în Germania, Aliona Yahși, a îndemnat o tânără de 33 de ani, să presteze servicii sexuale contra plată. Tânăra a fost atrasă de către femeie prin intermediul rețelei „Odnoklansniki”. 

În iunie 2016, Aliona Yahși a organizat venirea fetei în Germania, unde aceasta urma să presteze serviciile sexuale. Activitatea infracțională a femeii a fost însă deconspirată de un investigator sub acoperire. Potrivit sentinței, Aliona Yahși a acționat în complicitatea cu alte persoane, a căror identitate nu a fost însă stabilită.

În cadrul ședinței de judecată pe acest caz, femeia acuzată de proxenetism și-a recunoscut vina și a cerut ca în privința ei să fie aplicată Legea amnistie, demers susținut și de avocat și de procuror. Cererea cu privire la aplicarea Legii amnistiei a fost depusă de inculpată pe 21 septembrie curent, iar pe 7 octombrie a fost pronunțată sentința de încetare a procesului penal în privința ei.

1.PNG

În cea de-a doua sentință, figurează o tânără de 22 de ani, Antonina Ceban din com. Vatra, Chișinău. Acțiunile penale au fost organizate de tânără în perioada septembrie 2015 – februarie 2016, în comun cu mama sa, Nina Paraschiv.

De această dată, țara de destinație era Grecia. Aflându-se acolo, cele două femei au creat pe pagina web „999.md” un profil cu denumirea „leoha128”, plasând anunțuri publicitare cu oferte de lucru peste hotare, pentru doamne și domnișoare.

Ulterior, Nina Paraschiv a venit în Moldova pentru a organiza deplasarea în Grecia a 2 tinere, Ecaterina și Elena. În februarie 2016, femeia a organizat din cont propriu, perfectarea pașaportului biometric pentru una dintre fete și le-a procurat ambelor bilete „Chișinău-Atena” și polițe de asigurare medicală. Fetele au fost însoțite de aceasta până la autobuz, iar în Atena urmau a fi deja întâlnite de fiica femeii, Antonina.

Însă, intențiile mamei și fiicei au fost deconspirate de Centrul de combatere a traficului de ființe umane, care a contracarat plecarea fetelor în Grecia.

Femeile au încercat să racoleze și alte 2 fete (Marina și Pansela), care s-au dovedit a fi investigatori sub acoperire, pentru documentarea cazului de proxenetism. Interesant este faptul că una dintre aceste fete, desemnate prin ordonanța procurorului în calitate de investigator sub acoperire, a figurat în dosarul lui Alionei Yanși, drept victimă.

Încercarea de a organiza deplasarea celor 2 fete în Grecia a fost din nou împiedicată de Centrul de combatere a traficului de ființe umane.

Ca și în cazul Alionea Yanși, în ședința preliminară, Antonina Ceban a solicitat aplicarea Legii amnistiei, demers susținut și de avocat și de procuror. Cererea în acest sens a fost depusă pe 3 octombrie curent, iar doar după 4 zile, urmărirea penală în privința Antoninei Ceban a încetat.

2.PNG

Spre deosebire de fiica sa, Nina Paraschiv, care, de asemenea și-a recunoscut vina, a fost condamnată în iunie curent, de către aceeași judecătorie, la 4 ani de închisoare în penitenciar pentru femei de tip semi-închis, pentru trafic de ființe umane. Executarea pedepsei a fost însă suspendată condiționat.

Din sentința pronunțată în privința Ninei Paraschiv se poate vedea că în schemă a fost implicat și ginerele acesteia, soțul Antoninei Ceban – Alexei, dar și alte persoane care încă nu au fost stabilite.

Amintim că, o sentință similară, de achitare a unei persoane acuzate de proxenetism în legătură cu intrarea în vigoare Legii amnistiei, a fost pronunțată pe 5 octombrie curent de către Judecătoria Botanica.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii